O Sphen, o πιγκουίνος γκεντού, πέθανε στην Αυστραλία, σε ηλικία 11 ετών, αφήνοντας πίσω του τον σύντροφό του, Magic. Οι δυο τους έγιναν παγκόσμιοι σταρ το 2018 όταν ερωτεύτηκαν στο ενυδρείο Sea Life του Σίδνεϊ, ενώ αργότερα υιοθέτησαν και μεγάλωσαν δύο μικρά πιγκουινάκια.

Το ειδύλλιό τους αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας και εμφανίστηκε ακόμη και στη σειρά του Netflix Atypical, σύμφωνα με το BBC. Το ενυδρείο Sea Life Sydney δήλωσε ότι ο Sphen είχε «ανυπολόγιστο» αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο ισότητας.

Η υγεία του πιγκουίνου είχε επιδεινωθεί τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου του, και η κτηνιατρική ομάδα του ενυδρείου έλαβε τη δύσκολη απόφαση νωρίτερα αυτό το μήνα να κάνει ευθανασία στον Sphen για να τερματιστεί ο πόνος και η ταλαιπωρία του. Η έρευνα για τα αίτια της επιδείνωσης της υγείας του βρίσκεται σε εξέλιξη.

🌈💔 We're heartbroken to share the news that Sphen, one-half of the world’s most famous and loved gentoo penguin couples, has sadly passed away.Sphen and Magic, our beloved 'penguin power couple,' made global headlines in 2018 for their beautiful same-sex relationship, inspiring millions around the world with their story of love, equality, and devotion.Sphen’s legacy will live on through the love he shared with Magic and the important conservation messages they helped us spread.We invite Sphen's fans to leave a tribute by sharing their messages on our website. Your words will help us keep his memory alive. 💙🐧https://sea-life-sydney-aquarium.visitlink.me/mS3eYf#ConservationHeroes #PenguinPowerCouple #LoveIsLove #LGBTQIA+ #PenguinsOfInstagram #ValeSphen #Penguin #Love #Conservation #SeaLifeSydneyAquarium #SeaLifeSydney #SeaLife #Sydney #DarlingHarbour #SydneyCBD

Posted by SEA LIFE Sydney Aquarium on Wednesday, August 21, 2024

«Η απώλεια του Sphen είναι σπαρακτική για την αποικία των πιγκουίνων, την ομάδα και όλους όσοι εμπνεύστηκαν ή επηρεάστηκαν θετικά από την ιστορία του Sphen και του Magic», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του ενυδρείου, Richard Dilly.

«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να προβληματιστούμε και να γιορτάσουμε τη ζωή του Sphen, να θυμόμαστε τι είδωλο ήταν».

Οι πιγκουίνοι γκεντού ζουν κατά μέσο όρο 12 με 13 χρόνια και είναι γνωστό ότι είναι ρομαντικοί μονογαμικοί.

Ο 8χρονος Magic πήγε να δει νεκρό τον Sphen, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον πιγκουίνο να καταλάβει ότι ο σύντροφός του δεν θα επιστρέψει. Άρχισε αμέσως να τραγουδάει, ανέφερε το ενυδρείο, κάτι που ανταπέδωσε η ευρύτερη αποικία πιγκουίνων.

«Η ομάδα επικεντρώνεται τώρα στον Magic, ο οποίος σύντομα θα προετοιμαστεί για την πρώτη του αναπαραγωγική περίοδο χωρίς τον Sphen», δήλωσε ο κ. Dilly.