Οι καρχαρίες στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη, λένε οι επιστήμονες.

Θαλάσσιοι βιολόγοι εξέτασαν 13 βραζιλιάνικους καρχαρίες οι οποίοι συλλέχθηκαν από τις ακτές κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στους οποίους διαπιστώθηκαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στους μυς και το συκώτι τους.

Οι συγκεντρώσεις ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως σε άλλα υδρόβια πλάσματα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz, είναι η πρώτη που εντόπισε την παρουσία κοκαΐνης σε καρχαρίες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κοκαΐνη εισχωρεί στα νερά μέσω παράνομων εργαστηρίων όπου παρασκευάζεται το ναρκωτικό ή μέσω περιττωμάτων χρηστών ναρκωτικών.

Οι ποσότητες κοκαΐνης που χάθηκαν ή πετάχτηκαν από διακινητές στη θάλασσα θα μπορούσαν επίσης να είναι μια πηγή, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Sara Novais, θαλάσσια οικοτοξικολόγος στο Κέντρο Θαλασσίων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου της Leiria, δήλωσε στο περιοδικό «Science» ότι τα ευρήματα είναι «πολύ σημαντικά και δυνητικά ανησυχητικά».

Όπως αναφέρει το BBC, όλοι οι καρχαρίες ήταν θηλυκοί σε εγκυμοσύνη και οι συνέπειες της έκθεσης στην κοκαΐνη για τα έμβρυα είναι άγνωστες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κοκαΐνη αλλάζει τη συμπεριφορά των καρχαριών.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ναρκωτικά είναι πιθανό να έχουν παρόμοια αποτελέσματα στα ζώα όπως και στους ανθρώπους.

Πέρυσι, χημικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένης της βενζοϋλεκγονίνης, η οποία παράγεται από το ήπαρ μετά από χρήση κοκαΐνης, βρέθηκαν σε δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Αγγλίας.