Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι άνοιξε μια νέα γραμμή χρηματοδότησης για τις εκπομπές CO2 με πιστωτικά μόρια που θα δημιουργούνται μετά το 2012, με αρχικά κεφάλαια 68 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση της λεγόμενης «ομπρέλας διευκόλυνσης άνθρακα» για το 2012 είναι υπό διευθέτηση, σύμφωνα με την τράπεζα.
Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει την ανάπτυξη των καθαρών ενεργειακών έργων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης του ΟΗΕ (CDM) για να συνεχίσει η πώληση των πιστωτικών μορίων CO2 μετά το 2012, όταν το Πρωτόκολλο του Κιότο λήξει.
Στο πλαίσιο του CDM, οι εταιρείες που επενδύουν σε έργα καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ανταμείβονται με πιστώσεις άνθρακα, οι οποίες μπορούν να πωληθούν με σκοπό το κέρδος ή να εμπορευθούν.
Το μέλλον του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης είναι αβέβαιο μετά τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μεξικό, που απέτυχαν να οδηγήσουν σε συμφωνία για το αν έργα καθαρής ενέργειας μπορούν να κερδίζουν πιστώσεις μετά το 2012.
«Σε μια περίοδο ανασφάλειας σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η δεύτερη φάση είναι η συμβολή στη διατήρηση της ζήτησης για πιστώσεις άνθρακα μετά το 2012″, δήλωσε ο Joelle Chassard, διευθυντής της μονάδας χρηματοδότησης του άνθρακα της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Αυτό σημαίνει ότι έχουμε άλλο ένα εργαλείο για να βοηθήσουμε στη γεφύρωση του χάσματος στις αγορές CO2», πρόσθεσε.
Η Deutsche Bank, η GDF Suez και η Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας έχουν συμβάλει στην αρχική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την τράπεζα που έχει απευθύνει πρόσκληση σε νέους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση, που θα καλυφθεί πλήρως με συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξης των 105 εκατ. ευρώ.
Δεκαεπτά έργα και προγράμματα εξετάζονται, με τη δυνατότητα αντιστάθμισης συνολικά 26 εκατ. τόνων CO2 κατά την περίοδο 2013-2018, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας που εξηγεί ότι το ταμείο προορίζεται να αγοράσει ένα μέρος των πιστώσεων που δημιουργούνται.
Κάποια από τα έργα που εξετάζονται είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες και περιλαμβάνουν χώρους υγειονομικής ταφής και έργα κομποστοποίησης, έργα ενεργειακής απόδοσης καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
πηγή: greenbusiness