Ο διαγωνισμός ECCC (European Citizens Climate Cup) απευθύνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά (ιδιώτες, οικογένειες κλπ) και βασίζεται στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας. Οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο ενός έτους για την εφαρμογή στρατηγικών μέτρων στα σπίτια τους, που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας – όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για κάποιο νοικοκυριό να κερδίσει το διαγωνισμό!

Οι οικογένειες που θα κερδίσουν, θα είναι αυτές που θα έχουν υιοθετήσει την καλύτερη στρατηγική για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι τους . Η επιλογή της στρατηγικής είναι εντελώς ελεύθερη, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και μπορεί να είναι περισσότερο η λιγότερο δραστική, ανάλογα με το βαθμό που κάποιος θέλει να μειώσει την ενεργειακή του κατανάλωση και το λογαριασμό!

Το ECCC, ομοίως με κάθε αθλητικό διαγωνισμό, βασίζεται στο θεμιτό συναγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων ιδιοκτητών, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συμμετέχοντα νοικοκυριά από την ίδια χώρα θα:

– συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2 και πιο θα επιτύχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και θα κερδίσει τον τίτλο του Ενεργειακού εξοικονομητή της χρονιάς

– συναγωνίζονται επίσης σαν μία ομάδα για την κατάκτηση του τίτλου Climate Cup σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον πρώτο γύρο υπάρχουν δέκα διεκδικητές (ένας από κάθε συμμετέχουσα χώρα): Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Γερμανία. Ο νικητής θα είναι η εθνική ομάδα με την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ηλεκτρισμό.

Ο πρώτος γύρος του European Citizens Climate Cup ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2011. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο διαγωνισμό από εδώ.