Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει τις διακοπές στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, αφού η ζέστη και η άνοδος των υδάτων θα απαγορεύσουν τις επισκέψεις σε ορισμένες προορισμούς.
Η Deutsche Welle επικαλείται την εφημερίδα του Βερολίνου Berliner Morgenpost και αναφέρει πως «η Μικρή Βενετία είναι ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της Μυκόνου (…) Αλλά σε μερικές δεκαετίες αυτό το υπέροχο μέρος μπορεί να μην υπάρχει γιατί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας διαβρώνει τα θεμέλια και τους τοίχους των σπιτιών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα γίνει αισθητή στο μέλλον και στις παραλίες της Μυκόνου. Οι προβλέψεις των ερευνητών για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.»
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων» και αναφέρεται ειδικότερα σε προειδοποιήσεις για 293 ελληνικές παραλίες της καθηγήτριας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας Νίκης Ευελπίδου στην Καθημερινή. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ακόμη και διάσημες παραλίες, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη ή η διάσημη παραλία Κολώνα στην Κύθνο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, «πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέλθει έως το 2100 κατά ένα μέτρο», σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ευάλωτες είναι «παραλίες με ψιλή άμμο και ήπιες πλαγιές», αυτές δηλαδή που προτιμούν οι παραθεριστές. Για τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται μόνο φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις».
Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Οι διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου μπορεί ούτως ή άλλως να αποτελούν παρελθόν. Μελέτη της Intrepid Travel από την Αυστραλία σε συνεργασία με την Foresight Laboratory προβλέπει ότι οι παραθεριστές θα στραφούν σε πιο δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη. Προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα γίνουν πολύ ζεστοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».
Ο τουρισμός ανθεί ξανά
Πώς εξηγείται το νέοτουριστικό ρεκόρ στην Ελλάδα και γιατί μάλλον δεν θα διαρκέσει για πάντα; Το ερώτημα αυτό θέτει ρεπορτάζ στην Augsburger Allgemeine αναφερόμενο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της ταξιδιωτικής περιόδου αποδίδουν. Ειδικά στη Ρόδο και την Κρήτη, νησιά με καλές καιρικές συνθήκες ακόμη και στα τέλη φθινοπώρου, πολλοί τουρ οπερέιτορ έχουν επεκτείνει τα προγράμματά τους ως τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις προ κορωνοϊού επιδόσεις της από το 2019 και θα σημειώσει νέο τουριστικό ρεκόρ» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Όπως παρατηρεί: «Τα κύματα καύσωνα, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν φαίνεται να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδεύουν». Από εκεί και πέρα γεγονός είναι επίσης ότι μόνο δύο προορισμοί κατέγραψαν φέτος πτώση: «η Μύκονος και η Σαντορίνη. Πολλοί ξενοδόχοι, κακομαθημένοι από την επιτυχία, ανέβασαν υπερβολικά τις τιμές». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η ζέστη-ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών δείχνει επίσης τα αναμενόμενα όρια ανάπτυξης», με την υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να εστιάζει πρόσφατα σε τουριστική έκθεση στο Λονδίνο στη βιωσιμότητα. Κλείνοντας η τοπική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι κλασικές διακοπές στην παραλία θα συνεχίσουν να γίνονται, όμως ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ήθελε να επεκτείνει την προσφορά της θεματικά και γεωγραφικά».