Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες μπορούν να λάμπουν στο σκοτάδι, εξαιτίας ενός συγκεκριμένου φαινομένου. Μάλιστα, εντοπίστηκαν κι άλλα ζώα -ανάμεσα τους και ο άνθρωπος- με αυτή την δυνατότητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science και σύμφωνα με την New York Post, η μελέτη έγινε στην Αυστραλία, με εξετάσεις σε κατεψυγμένα και διατηρημένα δείγματα θηλαστικών από μουσείο. Ο Kenny Travouillon, παλαιοντολόγος και εν ενεργεία επιμελητής ορνιθολογίας στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, ηγήθηκε της έρευνας και έστειλε τα ευρήματα στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ για ανάλυση μέσω υπεριωδών ακτίνων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα για να δουν πόσα λάμπουν στο σκοτάδι με αναμμένο φως UV, ενώ δοκίμασαν τη λάμψη για να δουν αν ήταν φθορισμός και ή κάποιο διαφορετικό φαινόμενο.

Τελικά, εντόπισαν ότι 125 είδη είχαν φθορίζουσες ιδιότητες που τους επιτρέπουν να λάμπουν στο σκοτάδι κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένου του οικόσιτου είδους γάτας (Felis catus). «Αναφέρουμε φθορισμό για 125 είδη θηλαστικών, από το ήμισυ όλων των οικογενειών θηλαστικών», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Γάτα

Ανάμεσα στα θηλαστικά που μπορούν να λάμψουν κάτω από τα φώτα υπεριώδους ακτινοβολίας περιλαμβάνονται νυχτερίδες, κοάλα, πολικές αρκούδες, ζέβρες, δελφίνια και άνθρωποι. Μάλιστα, αν και υπάρχουν διάφορες μορφές φθορισμού, όλες περιλαμβάνουν την απορρόφηση του φωτός και μια εκπομπή χαμηλού επιπέδου, η οποία συχνά οδηγεί σε λάμψη.

«Ο φθορισμός ήταν πιο συνηθισμένος και πιο έντονος μεταξύ των νυκτόβιων ειδών», επισήμαναν οι ειδικοί, αναφέροντας ότι από τα 125 είδη που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, τα 54 είναι νυκτόβια και τα 71 κυκλοφορούν την ημέρα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η λάμψη των θηλαστικών εξελίχθηκε ως βιολογική λειτουργία για την επικοινωνία ή την ασφάλεια, αν και θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζώα να βλέπουν το ένα το άλλο σε σκοτεινό φωτισμό ή τη νύχτα.