Μια μουσική παράσταση, διασκευή του πασίγνωστου έργου του Ιονέσκο, που στοχεύει « να φωτίσει τα πυκνά συναισθήματα των ηρώων, με το τραγούδι».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ένας επικίνδυνος και παράφρων καθηγητής αναλαμβάνει να διδάξει μια ιδιόμορφη μαθήτρια, γόνο μιας πλούσιας οικογένειας. Το μάθημα, έξω από κάθε τι που ορίζεται φυσιολογικό, αποβλέπει να γεμίσει την νεαρή με γνώσεις, ώστε να πετύχει στην αποφοίτησή της και να μπει στο Πανεπιστήμιο. Το τίμημα όμως είναι πολύ ακριβό και αμείβεται με θάνατο.

Το κωμικό αυτό δράμα του 1950 πραγματεύεται την αδυναμία και την ανικανότητα επικοινωνίας, μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας που νοσεί.

Η αποδοδημένη γλώσσα, σαν απολιθωμένο εργαλείο γεννά την δυσπιστία και ένα αίσθημα αποξένωσης, υποδηλώνοντας την έλλειψη εσωτερικότητας.

Το έργο είναι ένα προφητικό πολιτικό σχόλιο για το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο επιδιώκοντας την αποστήθιση και το παραγέμισμα με γνώσεις, οδηγεί σε ασθενική και αδύναμη κρίση. «Το μάθημα» που πρέπει να μας γίνει σωστό μάθημα έξω από τα καθιερωμένα, παρουσιάζει το εξαρθρωμένο κοινωνικό πρόβλημα. Η μεθοδευμένη διάλυση της γλώσσας, η έλλειψη του παραγωγικού διαλόγου και η «δολοφονική παιδεία» δίχως όραμα πολιτιστικό, ” αφήνουν στο πέρασμά τους μόνο νεκρούς».

‘Όπως οι πρωταγωνιστές – ήρωες της παράστασης που με τις δυνατές τους ερμηνείες απέδωσαν με πρόοδο αριθμητική την τραγικότητά τους. Η σουρεαλιστική σκηνοθετική δουλειά του Χ. Σαπουντζή, παρωδεί την θεατρική φόρμα καθ’ υπερβολή του παραλόγου, αναδεικνύοντας την κενότητα των χαρακτήρων και την κουφότητα της εκπαίδευσης. Δίχως κωμικά τερτίπια, με συντονισμένες κινήσεις, παλμό και ρυθμό οι ήρωες οδηγούνται σε αντίστροφες διαθέσεις.

Η ζωντάνια και η νεανική δίψα της μαθήτριας υποτάσσονται βαθμιαία στον παραλογισμό και στην εξουσιαστική δύναμη του δασκάλου της. Αντίθετα ο διστακτικός αρχικά χαρακτήρας του παρεκτρέπεται και τον οδηγεί σ’ ένα παροξυσμό παραφροσύνης.

Εξαιρετική η πρωτότυπη μουσική, που με τις εντάσεις και τις αποχρώσεις της, ενέτεινε τον συμβολικό χαρακτήρα της παράστασης.

Συντελεστές
Μετάφραση: Τατιάνα Δημητρίου , Κατερίνα Χατζηκυριάκου
Διασκευή – Στίχοι: Χρήστος Σαπουντζής, Κατερίνα Χατζηκυριάκου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαπουντζής
Πρωτότυπη Μουσική: Sancho 003 (Φώτης Σιώτας, Κώστας Παντέλης)
Σκηνικά – Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Χριστίνα Πανοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη

Παίζουν οι: Χρήστος Σαπουντζής, Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Τοποθεσία: Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2015
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 5242211 & -213
www.aggelonvima.gr