Ο Μανώλης Σκουλούδης, γεννήθηκε στη Xαλέπα Χανίων το 1901 και υπήρξε προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο πολυτάλαντος αυτός άνδρας έγραψε και μεταξύ άλλων το «Ντελικανή», τον οποίον σκηνοθέτησε το 1963 για τον κινηματογράφο και βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ τού Σαν Φραντζίσκο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο «Ντελικανής» ανέβηκε στο Ηρώδειο με πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με σκοπό να τιμήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα κέρδη από την παράσταση θα διατεθούν στην ΟΜ.Κ.Ε για τη συνταγματική αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και την παροχή των ευκαιριών στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση, στα άτομα με προβλήματα ακοής. Απαριθμούν 25.000 ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους παρακολούθησαν την παράσταση, με ταυτόχρονη από σκηνής διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ο Ντελικανής είναι ένα κοπέλι που έζησε σ’ ένα χωριό της Κρήτης την εποχή του ’50. Περιχαρακωμένος από παραδοσιακές αξίες και αυστηρές αρχές, πληρώνει πάνω στον ανθό της νιότης του ένα αγνό φιλί με την απομάκρυνσή του από το χωριό. Η λεβεντιά του όμως σκανδαλίζει κάθε θηλυκό κι ο θεοφοβούμενος ψάλτης -εδώ η βυζαντινή μουσική και οι ψαλμωδίες αναγγέλλουν την διέγερση της φύσης του- δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Η γυναίκα του δασκάλου, που γίνεται δασκάλα του στα ερωτικά θέματα, δεν αργεί να κυοφορήσει τον καρπό του έρωτά τους.

Ωστόσο η χήρα ώριμη θεία του, που τον έχει στη δούλεψή της και ζει ασκητικά τον ερωτεύεται παράφορα. Φυσικά ο Ντελικανής κάνει το ψυχικό, κάτι που θα κοστίσει βέβαια ακριβά, αλλά και θα τον καθιερώσει ως σύμβολο της αιώνιας νεότητας!

Η παράσταση προξένησε γέλιο με τις κωμικοδραματικές σκηνές και με την ιλαρότητα του λόγου. Οι ερμηνευτές ανταποκρίθηκαν επαρκώς στο γλωσσικό κρητικό ιδίωμα, ενώ οι υποκριτικές τους ικανότητες απέδωσαν ικανοποιητικά τον σκοπό του έργου. Πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη η ερμηνεία του Αλέξανδρου Ψυχράμη στο ρόλο του νιόβγαλτου Μανουήλη – γυναικοκατακτητή.

Εξωτερίκευσε την αθωότητα, την αφέλεια, την παρορμητικότητα, την άγνοια για τους κινδύνους, τις προσωπικές του αγωνίες και μας έκανε συμπαθή τον ήρωα. Σ’ αυτό συνετέλεσε φυσικά το πνεύμα της ομαδικότητας μεταξύ των 26 ηθοποιών.

Την παράσταση έντυσαν μουσικά με όμορφες φωνές γνωστοί τραγουδιστές, παραδοσιακή Κρητική μουσική και οι μουσικές συνθέσεις του ίδιου του συγγραφέα. Τριάντα χορευτές, με τα ζωντανά τους βήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έδωσαν μια δεύτερη ψυχή στο έργο.

Στα μείον της εκδήλωσης ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη και η πολύωρη διάρκεια χωρίς διάλειμμα της παράστασης, με αποτέλεσμα οι θεατές να αποχωρούν κουρασμένοι.

Παρόλα αυτά η πολυπληθής συμμετοχή του κοινού, επιβράβευσε τον κοινωφελή σκοπό τής εκδήλωσης και ο Ντελικανής τούς χάρισε γέλιο και ευφορία.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Προσαρμογή για το θέατρο και επιμέλεια: Ηλίας Μαλανδρής
Λαογραφική μελέτη & χοροδιδασκαλία: Γιώργος Φραγκάκης
Σκηνικά- κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Θεατρική κίνηση: Βάσια Αγγελίδου
Ήχος: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
Διερμηνεία στη νοηματική: Σοφία Ρομπόλη & Μαρία Βλάμη
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση παραγωγής: Διόνυσος

Παρουσιάστηκαν: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μάνος Μουντάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Μανόλης Κακλής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Μανόλης Κονταρός, Αντώνης Καραγιαννάκης, Ηλίας Τουσούνης κ.ά., ενώ θα χορέψουν επιλεγμένες χορευτικές ομάδες από τα κρητικά σωματεία της Αθήνας, συνεχίζοντας το γλέντι και μετά την παράσταση, όπως μόνο οι Κρήτες γνωρίζουν!

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Τζομπανάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Σοφία Μουτίδου, Βίβιαν Κοντομάρη, Δέσποινα Πόγκα, Νίκος Τσεργάς, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Ρενάτα Καπετανάκη, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Χριστίνα Γερογιάννη, Γιώτα Βόκαλη, Φανή Παρλή, Γεωργία Κυριακίδου, Περικλής Ματαράγκας και σε πρώτη εμφάνιση οι Αλέξανδρος Ψυχράμης, Γιάννης Γρηγοράκης, Ιωάννης Καρέλλης, Τόμας Τζόρτα, Ελένη Καρατσόλη και η μικρή Κατερίνα Τουσούνη. Φιλική συμμετοχή Πάνος Σκουρολιάκος και Τέλης Ζώτος. Μαζί τους τραγουδούν οι Αρετή Κετιμέ, Ελένη Πέτα, Θοδωρής Βουτσικάκης , Ανδρέας Σμυρνάκης, Γεωργία Βεληβασάκη.

Ειδικά για την παράσταση εικαστικός σχεδιασμός: Αλέκος Φασιανός