Το 2011 ο κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκαϊτης δημοσίευσε μια συνέντευξή του με την Εύα Κουμαριανού.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Αυτή η παρουσίαση πήρε τη μορφή ενός θεατρικού μονολόγου, όπου η ίδια trans performer αναπαριστά τη δύσκολη ζωή της. Σ’ αυτό την διευκολύνει πολύ κατά την εξέλιξη της δραματουργίας και ο ίδιος, που υποδύεται στο σανίδι τον εαυτό του. Παρεμβαίνοντας και διευκολύνοντας όταν χρειαστεί την ροή του λόγου.

Η Εύα Κουμαριανού «μια γυναίκα σιθρού», «ένα φουστάνι σε λάθος στάση» όπως ακούγεται στο τρυφερό τραγούδι της Τάνιας Τσανακλίδου (μουσική Λένας Πλάτωνος – στίχοι Ελένης Φωτάκη) έχει τα κότσια να απογυμνώσει τον εαυτό της. Πράγμα που απαιτεί πολλά κουράγια κι ένα πικρό χαμόγελο στα χείλη.

Η Εύα δεν είναι ηθοποιός για να την αξιολογήσουμε υποκριτικά. Θαυμάζουμε τον αυτοσαρκασμό, την αποφασιστική της δύναμη και αποδοχή του εαυτού της. Δίχως συναισθηματικές εξάρσεις μιλά ακομπλεξάριστα για το βιασμό της ψυχής της. Στερημένη την παρουσία του πατέρα και την ουσιαστική επαφή με τη μητέρα της, βιώνει την πρώτη της κακοποίηση από το δάσκαλό της. Φοιτά στο σχολείο μέχρι τη Γ’ Δημοτικού. Μετά ακολουθούν αναμορφωτήριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η πιάτσα, το πεζοδρόμιο.

Ο trans αγοραίος έρωτας και οι κίνδυνοι της νύχτας. Καθώς την παρακολουθείς με σφιγμένη ψυχή, μπορείς να την κατανοήσεις, να αποδεχθείς αυτό το άγνωστο με σεβασμό στην ανθρώπινη φύση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί άλλοτε απλή καθημερινή, άλλοτε σκληρή και τραυματική είναι σημαδεμένη από το φόβο του θανάτου. Από τη χαμένη παιδικότητα περνά στην σπαραχτική της ενηλικίωση, με πλήρη συναίσθηση ελευθερίας.

Το χιούμορ εναλλάσσεται με συγκίνηση και το δράμα της Εύας που είναι αγόρι, κορυφώνεται με την άρια του τενόρου Στέλλα, για να καθαρθεί με τη φωνή της Τσανακλίδου. Μετά τις εμφανίσεις της ως χορεύτρια στη θεατρική σκηνή, «μένει μόνη με τα κουρέλια της ζωής. Κάποτε σιδέρωνα τα χαρτονομίσματα, μας εξομολογείται. Από τότε όλα σκορπίστηκαν, εκείνη όμως δηλώνει πως αν ξαναγεννιόταν, την ίδια ζωή θα ήθελε να ζήσει.

Με όλες τις δυσκολίες για τους trans συνανθρώπους μας.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο/σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Στέφανος Χυτήρης
Τραγούδι: Τάνια Τσανακλίδου (Μουσική: Λένα Πλάτωνος, στίχοι: Ελένη Φωτάκη)
Φωτογραφίες: Alex Kat

Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης, Αναστάσιος Στέλλας, Γιώργος Τσάμης

Διάρκεια: 70′

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00

Τιμή εισόδου: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητές – άνεργοι – άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες δραματικών σχολών)

Τηλ. κρατήσεων: 210-5242211

Θέατρο Αγγέλων Βήμα
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια