Ο Γιώργος Σουρής (1853-1919) με την έμμετρη και ευφυή του ποίηση, σε γλώσσα δημοτική που συνενώνεται με λόγιες λέξεις, σατίρισε καλοπροαίρετα τα κακώς κείμενα της εποχής του. Στίχοι όπως «βάλετε φόρους, βάλεται / εις την πτωχή μας ράχη» και «Ω Ελλάς ηρώων χώρα / τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα», με τους οποίους ευελπιστούσε να νουθετήσει πολιτικούς και πολίτες, λες και γράφτηκαν τώρα.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Λευτέρης Βενιάδης, ένας ταλαντούχος νέος άνθρωπος με πλατύ χαμόγελο, άδραξε την κωμική γονιμότητα της στιχουργίας του Σουρή με «ολιστική προσέγγιση». Έτσι ξεπερνώντας τα όρια προτείνει φρέσκες ιδέες για την όπερα και το σύγχρονο μουσικό θέατρο.

Μια νεανική χορωδία Χιώτικη, ένα θαυμάσιο μουσικό σύνολο κι ένα φωνητικό και δυο ηθοποιοί παρουσιάζουν σε μια οπτικοακουστική σύλληψη, τα μελοποιημένα τραγούδια.

«Οι ηθοποιοί και το alter ego τους» απαγγέλλουν με θεατρικότητα, ενώ το χορωδιακό πανδαιμόνιο και οι καλές λυρικές φωνές μέσα από ταυτόχρονη διάδραση γίνονται βατήρας για την νοητική εκτίναξη των ποιημάτων. Τα κλασσικά δεδομένα ξεπερνιόνται, και οι τραγουδιστές εν είδει χορού σχολιάζουν και παρουσιάζουν επίκαιρα στιγμιότυπα και συμβάντα, δίχως καταγγελτική πρόθεση και λεκτικές ασχημίες.

«Όλα βρωμούν τριγύρω μου και φαίνονται χεσμένα», λέει ο ποιητής, που σαν σωστός Ρωμιός θα πάει στον καφενέ για τον καϊμακλή καφέ του. Το αφαιρετικό και πολυχρηστικό σκηνικό με τα πλαστικά κοφίνια, γίνεται αγορά και καφενές, όπου θα συναντηθεί η γόβα στιλέτο με τη σαγιονάρα και το αθλητικό παπούτσι. Η πολυμορφία των κοστουμιών επιτείνει την σκωπτική διάθεση, την πικρία στο βάθος του ποιητικού λόγου και το «αδιάπτωτο» κέφι των ερμηνευτών.

Ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης με ανατρεπτική ευθυμία κάνει νότες την ελληνική παθογένεια, αγέραστη κι αιώνια καθώς είναι. Η έντεχνη κι αισιόδοξη μουσική κριτική του με την σβελτάδα της νιότης, είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ίσως κάποιες στιγμές ο εξαιρετικός ήχος να επεσκίαζε το λόγο, αυτό όμως δεν αφαίρεσε κάτι από το πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Ποίηση: Γεώργιος Σουρῆς (1853-1919)
Μουσική, σκηνοθεσία, διεύθυνση: Λευτέρης Βενιάδης
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Κωνσταντάτου
Video: COM.ODD.OR
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Αυγουστίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Αναγνώστου
Κατασκευή Σκηνικού: LAZARIDIS SCENIC STUDIO

Ηθοποιοί: Δημήτρης Αυγουστίδης, Ερατώ Πίσση

Φωνητικό Σύνολο
Σοπράνο: Νέλη Μαυροειδή
Μέτζο: Χρυσάνθη Σπιτάδη
Βαρύτονος: Αναστάσιος Μιχάλης

Μουσικό Σύνολο
Φλάουτο: Βασιλική Λυμπέρη
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Κρουστά: Μάριος Νικολάου
Βιόλα: Φώτης Πέζος
Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς

Νεανική Χορωδία Ταξιδευτές Χίου
Διδασκαλία, διεύθυνση: Κατερίνα Τσίτσα
Συνοδοί: Beata Pincetic & Χρήστος Σακελαρίδης

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο StudioTech Παντελής Λύκος
Υπεύθυνη Παραγωγής Κωνσταντίνα Γεωργίου
Βοηθός Παραγωγής Τζέλα Χριστοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής POLYPLANITY Productions

Με την ευγενική χορηγία του κ. Στάμου Ι. Φαφαλιού και την υποστήριξη της HELLENIC SEAWAYS και της BLUE STAR FERRIES