Ο Αλέξανδρος Ραγκαβής -λόγιος και πολυσχιδής προσωπικότης- με το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος», θίγει τα κακώς κείμενα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Τακτικές και καταστάσεις, που δυστυχώς εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν και τη σημερινή πραγματικότητα, αποδίδονται με καυστικό χιούμορ μέσα από μια απολαυστικότατη γλώσσα και ύφος.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο ίδιος ο Ραγκαβής που κατείχε υψηλά κρατικά αξιώματα, με πλήρη συνείδηση των γραφέντων αφού γνώριζε από πρώτο χέρι τα παρασκήνια της εξουσίας, «αναβιώνει την αριστοφανική κωμωδία».

Ο Κουτρούλης ένας ευκατάστατος ράφτης ταπεινής καταγωγής από τη Σύρο με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, αγαπά απελπισμένα την Ανθούσα, που είναι όμως ερωτευμένη μ’ έναν νεαρό αστυνόμο. Ο πατέρας της νέας όμως, που έχει το γνωστό ξενοδοχείο «Η Ελλάς,» επιδιώκει να την παντρέψει με τον πλούσιο Κουτρούλη. Η γαλλομαθής φιλόδοξη Ανθούσα του λέει πως θα τον παντρευτεί αν γίνει υπουργός. Τότε ο καπάτσος υπηρέτης του ο Στροβήλης -ένα κουμάσι που εξαγοράζει «κάθε μπόλικη πρόθεση ψήφου»- επιστρατεύει κάθε τρόπο για να τον υπουργοποιήσει. Έτσι ο Μανώλης Κουτρούλης γίνεται πρωθυπουργός, χωρίζει με τη βελόνα, την πατητή και την οπισθοβελονιά και γίνονται οι πολυτελείς γάμοι. Όμως η απάτη ξεσκεπάζεται, κι από τότε έμειναν παροιμιώδη τα γλέντια και τα πανηγύρια.

Το έργο «επιβεβαιώνει το συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», καθώς ο θεατής διαπιστώνει πως ακόμα είμαστε δυστυχώς εξαρτημένοι σαν λαός από τέτοιες συμπεριφορές και σαν κράτος, υποτελείς σε δάνεια και στις μεγάλες δυνάμεις.

Οι κωμικές ανατροπές και η τραγικότητά τους εκφράζονται με ιδιαίτερη σατυρική διάθεση. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, οι χαρακτηριστικές τους κινήσεις και το κέφι στα γελαστά τους πρόσωπα, προξένησαν αυθόρμητο γέλιο. Πιστεύω ότι είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις. Στη συγκεκριμένη οφείλουμε μια επιπλέον επιβράβευση στους καλλιτέχνες που παρά τα προβλήματα των μεγαφώνων και την επαναλαμβανόμενη διακοπή του ρεύματος, συνέχισαν απτόητοι διασκεδάζοντας την κατάσταση. Οφείλω ιδιαίτερη αναφορά στην ακτύπητη μεταμόρφωση και ερμηνεία του Γ. Βούρου – Κουτρούλη.

Το σκηνικό με φόντο την Ακρόπολη, τα πολύ όμορφα κοστούμια, τα τεχνάσματα και τα τραγούδια του χορού (μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου) έκαναν το παρελθόν, παρόν. Ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκές, παρασιτικές προμήθειες, απληστία, δόλος, πανουργία και μπαμπεσιά όλα υπάρχουν σε ημερησία διάταξη. Είμαστε για τα πανηγύρια και όπου ανασχηματισμός… «γίνεται του Κουτρούλη».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο: Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική Ενορχήστρωση: Δημήτρης Λέκκας – Φίλιππος Περιστέρης
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης – Studio Kominis

Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Τάνια Τρύπη, Κώστας Φλωκατούλας,  Γιώργος Γιαννόπουλος, Άγγελος Μπούρας,  Θοδωρής Αντωνιάδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δέσποινα Μπουγατιώτη,  Θάλεια Χαραρά, Δανάη Αγγελάτου και ο Γιάννης Καλατζόπουλος.