Η Ομάδα Ραφή τιμώντας τη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή παρουσίασε στο θέατρό της Οδού Κυκλάδων την μπαρόκ όπερα «Αλτσίνα» του Handel. Το έργο πρωτοανέβηκε το 1735 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το κείμενο βασίζεται, στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία με αναφορές στην Κίρκη του Ομήρου και στο επικό ποίημα «Ορλάνδος Μαινόμενος» του Λουντοβίκο Αριόστο. Η αγάπη, οι έρωτες, οι προδοσίες, οι μαγικές μεταμορφώσεις που είναι αμφίσημες και συμβολικές, προσδίδουν στο έργο μια διάρκεια στο χρόνο. Τα πάθη και τα συναισθήματα, δοσμένα με χιούμορ και ελαφρότητα, εξυψώνουν τον άνθρωπο, που παλεύει με τη σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα.

Η μάγισσα Αλτσίνα παρασέρνει στο νησί της κάποιους ναυαγούς θαλασσοπόρους και σαν άλλη Κίρκη τους μεταμορφώνει σε βράχους, ρυάκια, δέντρα και ζώα.

Η ίδια ξελογιάζει και ξελογιάζεται από τον Ρουτζέρο, που μαγεύεται από τα κάλλη της. Η γυναίκα του η Μπρανταμάντε, μεταμφιεσμένη σε άντρα, τον αναζητά με την βοήθεια του Μελίσσο. Εν τω μεταξύ η Μοργκάνα, αδελφή της μάγισσας Αλτσίνα, παθιάζεται από την μεταμφιεσμένη γυναίκα, προκαλώντας την ζήλια του εραστή της Ορόντε

Μα όταν λύνονται τα μάγια και οι ταλαιπωρημένοι ναυαγοί ξεφεύγουν, οι δυο αδελφές μένουν ολομόναχες. Ανίσχυρες, νικημένες και αδύναμες, έχοντας χάσει κάθε ψευδαίσθηση ισχύος, καταρρέουν στην «ασαφή περιοχή της μαγείας» και στο αίσθημα της ήττας. Εκεί όπου «αποδομείται σταδιακά η στυλιζαρισμένη ευδαιμονία του μπαρόκ» για να αποκαλυφθεί κάτι πολύ σκοτεινό, τραγικό και θλιμμένο.

Η Ομάδα Ραφή, με την αγάπη της στο μπαρόκ ρεπερτόριο, μας έδωσε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν στην αυλή αριστοκρατών. Η αμεσότητα με το σκηνικό χώρο, η σκηνική δράση και οι ιδιαίτερες κινήσεις των ηθοποιών με τα αγριολούλουδα, το μουσικό σύνολο με το φανταστικό παίξιμο και οι όμορφες σωστές φωνές των λυρικών τραγουδιστών, με τη θεατρικότητα που διαθέτουν, δημιούργησαν μια παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Θέμελης Γλυνάτσης με την ευφυή του σκηνοθεσία κατάφερε να χωρέσει στη σκηνή του θεάτρου με τρόπο μαγικό, όλους τους συντελεστές. Όχι μόνο να τους χωρέσει αλλά και να απλωθούν, να περιδιαβούν στα «μαγευτικά παλάτια και στους κήπους» των ψευδαισθήσεων.

Σίγουρα κάποιοι δεν έβλεπαν καλά τους υπέρτιτλους, όμως τα ξόρκια από τις άριες και από την γαλήνια μουσική, πιστεύω πως «εξημέρωσαν τα ένστικτα» των θεατών στο νησί της προσωπικής τους μεταμόρφωσης και στις «παλίρροιες των ζωντανών και νεκρών υδάτων της ζωής τους».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σκηνικός χώρος: Θέμελης Γλυνάτσης
Μουσική Διεύθυνση/Τσέμπαλο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Ενδυματολογος: Αλεξία Θεοδωράκη
Σύμβουλος κίνησης: Κατερίνα Σπυροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κούγιας
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Βλαβιανού
Φωτογραφίες: Γιώργος Τσακνιάς
Οργάνωση παραγωγής: Ντάνα Παπαχρήστου

Μουσικοί

Βιολιά: Deborah Katz, Περικλής Τιμπαλέξης
Βιόλα: Φώτης ΠαπαντωνίουΤσέλο: Αλέξανδρος Κασαρτζής
Αλτσίνα (σοπράνο): Σωτηρία Γιαννούδη, Μιράντα Μακρυνιώτη
Ρουτζέρο (μέτζο-σοπράνο): Αναστασία Κότσαλη
Μοργκάνα (σοπράνο): Λητώ Μεσσήνη, Μάιρα Μηλολιδάκη
Μπρανταμάντε (μετζο-σοπράνο): Αθηνά Καστρινάκη, Χρυσάνθη Σπιτάδη
Ομπέρτο (σοπράνο): Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Ορόντε (τενόρος): Γιάννης Φίλιας
Μελίσσο (βαρύτονος): Σωτήρης Τριάντης

Ηθοποιοί: Δάφνη Σκρούμπελου, Γιώργος Καράσης, Αντώνης Γκρίτσης, Βασιλεία Κανάκη, Μαριλένα Γερμανού, Ερατώ Μπολιάρη, Γεωργία Μελίδου

Διανομή

Σάββατο 11/6, Μιράντα Μακρινιώτη (Αλτσίνα), Μάιρα Μηλολιδάκη (Μοργκάνα), Χρυσάνθη Σπιτάδη (Μπρανταμάντε)
Δευτέρα 13/6, Σωτηρία Γιαννούδη (Αλτσίνα), Λητώ Μεσσήνη (Μοργκάνα), Χρυσάνθη Σπιτάδη (Μπρανταμάντε)
Τετάρτη 15/6, Σωτηρία Γιαννούδη (Αλτσίνα), Μάιρα Μηλολιδάκη (Μοργκάνα), Χρυσάνθη Σπιτάδη (Μπρανταμάντε)
Πέμπτη 16/6, Μιράντα Μακρινιώτη (Αλτσίνα), Λητώ Μεσσήνη (Μοργκάνα), Χρυσάνθη Σπιτάδη (Μπρανταμάντε)

Λίγα λόγια για την Ομάδα Ραφή

Η Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή ιδρύθηκε το 2012 από τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου. Οι παραστάσεις της περιλαμβάνουν κυρίως site specific παραγωγές γύρω από το λυρικό ρεπερτόριο και τον διάλογό του με τα νέα Μέσα. Η Ομάδα Ραφή έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Πόρτα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Οικία Κατακουζηνού, τη Knot Gallery, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Info

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 6, 7, 9, 11, 13, 15, 16 Ιουνίου 2016. Ώρα έναρξης: 20.30. Διάρκεια: 2ω και 15λ με 2 διαλείμματα

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Προπώληση

Υπηρεσία Εισιτηρίων – TicketServices.gr
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη
Τηλ.: 210 8217877