Η Αθηναϊκή Σκηνή μετά την περσινή επιτυχία φιλοξενεί για λίγες παραστάσεις τους «Τρελούς της Βαλένθια» του Λόπε Ντε Βέγκας, διασκευασμένη και «διαστρεβλωμένη» με ματιά ροκ όπερας. Είναι μια τρίπρακτη ιπποτική κωμωδία χαριτωμένων συμβάντων, ένας ύμνος στον έρωτα που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου, στο υπαρκτό φρενοκομείο της πόλης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Οι ήρωες απ’ όλο το φάσμα των κοινωνικών τάξεων είναι ευγενείς, υπηρέτες, νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, γνωστικοί και μισότρελοι, που ποθούν τον έρωτα, παθιάζονται, ερωτεύονται, υποφέρουν και αποτρελαίνονται.

Στο πασίγνωστο τρελοκομείο της Βαλένθια που το διευθύνει ο γιατρός Πιζάνο -πιο τρελός κι από τους τρελούς- καταφεύγει βάσει σχεδίου ο νεαρός Φλοριάνο, προσποιούμενος τον τρελό για να αποφύγει την σύλληψή του, επειδή δολοφόνησε τον πρίγκηπα Ρεϊνέρο. Στο Ίδρυμα βρίσκεται και η όμορφη Εριφίλα, όπου την εγκατέλειψε ο υπηρέτης της, γυμνή και ληστεμένη και έτσι την περιμάζεψαν εκεί, περνώντας την για τρελή. Μεταξύ τους δεν αργεί να εκδηλωθεί αμοιβαίος έρωτας και μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι ομολογούν ο ένας στον άλλο πως παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία αντίστοιχα ώστε να πιστέψει ο περίγυρος πως είναι τρελοί, ωσότου καταφέρουν να ξεφύγουν.

Όμως τα εμπόδια που προκύπτουν είναι πολλά και δείχνουν αξεπέραστα. Ο ανισόρροπος διευθυντής του Ψυχιατρείου, η ανιψιά του Φαίδρα και η υπηρέτρια Λαϊντα ερωτευμένες έως θανάτου με τον Φλοριάνο. Ο Μάρτιν και ο Τόμας, οι δυο θεόμουρλοι υπηρέτες του που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο παλαβός αστυνομικός Λιμπέρτο που αναζητά το δολοφόνο του πρίγκηπα, ο έμπιστος Φλοριάνο που είναι ανεπανόρθωτα δαγκωμένος με την Εριφίλα εμπλέκονται σε τρελές καταστάσεις, μέσα από τις οποίες ο Φλοριάνο και η Εριφίλα πιστεύουν ο ένας για τον άλλο, πως είναι αθεράπευτα τρελός. Σαν από μηχανής θεός θα εμφανιστεί όμως ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν για να αποκαταστήσει τα πράγματα και να φέρει εις γάμου κοινωνία όλους τους ερωτευμένους… ή μήπως όχι.

Η ψαγμένη σκηνοθετική δουλειά του Μιχάλη Καλαμπόκη πάντρεψε στοιχεία της Commedia del’ arte με ρεαλιστικές καταστάσεις, δίνοντας ένα υψηλό αποτέλεσμα. Μιμικές ικανότητες, αναπαραστατική κίνηση, άσεμνες χειρονομίες, χοντρά χωρατά, φοβερή ενέργεια κι ευλυγισία, ζωντανή δράση και ρυθμός εξοντωτικός βασανίστηκαν από ξεσπάσματα ανυπομονησίας, πανούργα ευφράδεια, παρεξηγήσεις και παράτολμες εξηγήσεις. Ήρωες που προσποιούνται, ζηλεύουν, διεκδικούν, θαμπώνονται από ομορφιά και συμπεριφέρονται κτητικά στήνουν το «γαϊτανάκι του έρωτα» με ξεκαρδιστικές ατάκες. Ψεύτικοι γάμοι σ’ απανωτά ερωτικά επεισόδια θα διαλευκάνουν τα πράγματα με ανατροπές στις ανατροπές, ώστε το έργο να κλείσει με αίσιο τέλος. Ή μήπως δεν θα είναι ευτυχισμένο.

Οι ερμηνευτές, κυριαρχώντας απόλυτα επί των ρόλων, με αναφορές σε ονόματα ποιητών, επιστημόνων και ηθικών προσώπων της αρχαιότητας αναδεικνύουν την αναγεννησιακά ατμόσφαιρα της περιόδου που εγγράφηκε. Τα όμορφα και πλούσια κοστούμια εποχής, με πινελιές ροκ, καθώς και το εντυπωσιακό μακιγιάζ ενέτειναν αυτό το συναίσθημα.

Η μουσική του Χρήστου Γαλίτη ακολούθησε την αισθητική της παράστασης και το είδος του θεάτρου με τα αρμόζοντα μοτίβα, τρόπους και ηχοχρώματα.

Σ’ αυτήν την αριστουργηματική παράσταση πήραμε μια δόση τρέλας, την ενδεδειγμένη για να αντιπαρέλθεις τα στραβά της ζωής με κέφι.

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Μουσική: Χρήστος Γαλίτης
Trailer και φωτογραφίες: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Φώτα : Σπύρος Κάρδαρης
Kοστούμια: Βεστιάριο Κοραή Δαμάτη
Kαλλιτεχνικές δημιουργίες : Άννα Μαχαιριανάκη
Κωμμωσεις: Χαρά Ζαφειρίου
Mακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη

Διανομή
Φλοριάνο: Μιχάλης Καλαμπόκης
Πιζάνο: Θωμάς Πανδής
Εριφίλα: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Φαίδρα: Κέλλυ Ανυφαντή
Λαϊντα: Ίριδα Δασκαλοπούλου
Βαλέριο: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου
Τόμας: Λυκούργος Μπάδρας
Μάρτιν: Χάρης Λεοντσίνι
Λεονάτο: Βασίλης Τριανταφύλλου
Ρεϊνέρο: Αντώνης Καραθανασόπουλος
Λιμπέρτο: Δημήτρης Μακρής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00 (εκτός Μεγάλου Σαββάτου και Κυριακής του Πάσχα, για λίγες μόνο παραστάσεις).

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α., άνω των 65, φοιτητές), δεκτές ατέλειες, ειδικές τιμές για ομαδικά.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 9222300

Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
Αθ. Διάκου & Τζιραίων 13
έξω από το Μετρό Ακρόπολης