Την ώρα που κλείνουν τα σύνορα και τα μπλόκα κόβουν την Εθνική Οδό, το έργο της Λεία Βιτάλη τραγικά επίκαιρο, επανέρχεται με κάποιες δραματουργικές προεκτάσεις. Για να μας αποκαλύψει την νύχτα στις ζωές των ανθρώπων και το σκοτάδι που γεννά ανάπηρα συναισθήματα. Για να φωτίσει την νύχτα στην Εθνική Οδό με τους αμέτρητους παράνομους και απελπισμένους, με τη διακίνηση ουσιών, λαθρομεταναστών, πορνών και των κάθε είδους παρανομία. Εκεί όπου ακούγονται σειρήνες και περιπολικά, εκεί όπου ο ρατσισμός καυχιέται για τα δικά του αθώα θύματα και ο άνθρωπος τρέχει με σκασμένα λάστιχα, για να ντελαπάρει στην άσφαλτο της προσωπικής και απολιτικής του ζωής.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η Αντρίκα -μια ώριμη γυναίκα που έφαγε την νεότητά της ως οικονομική μετανάστρια στη Γερμανία, έχοντας μαζί της τον ανήλικο προβληματικό γιο της- κατάφερε με το κομπόδεμά της ν’ ανοίξει μια ταβέρνα στην Εθνική Οδό. «Η πριγκιπέσα» μπορεί να μην γαργάλισε τον ουρανίσκο μας με τη μυρωδιά της τσίκνας, άφησε όμως να ερεθιστεί η φαντασία με τους νυχτόβιους περαστικούς και τους συνήθεις νταλικέριδες που άραζαν εκεί, για να ευφρανθούν με το λαϊκό τραγούδι της Ρούντη. Η νέα γυναίκα είναι μια παράνομη μετανάστρια, φοβισμένη κι απελπισμένη, που τρύπωσε εκεί μια νύχτα την ώρα που οι σειρήνες των περιπολικών έριχναν τα φώτα τους στην άσφαλτο.

Ο Ζάχος που επιθυμεί ερωτικά την κακόπαθη μετανάστρια, πιέζει τη μητέρα του να την κρατήσουν, για να διεκπεραιώνει ταυτόχρονα με τις άλλες υπηρεσίες της και τη λάντζα της ταβέρνας. Ο νέος που δεν είναι «correct» έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από μια ομάδα νεοναζί, που τον χρησιμοποιούν για βρώμικες δουλειές και ταυτόχρονα πουλούν προστασία στην ταβερνιάρισσα, τσεπώνοντας χοντρά ποσά.

Ποιος θα επιβιώσει σ’ αυτό το βρώμικο παιχνίδι και με τι κόστος, δεν σας το αποκαλύπτουμε. «Ποιος θα τραβήξει πρώτος το όπλο του; Ο βιαστής, το θύμα ή ο ηθικός αυτουργός;»

Το έργο της Λεία Βιτάλη καθαρά πολιτικό και βαθιά ψυχολογικό, αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη και την επιβολή βίας (ενδοοικογενειακή και ακραία ρατσιστική).

Η συγγραφέας που έχει και την σκηνοθετική φροντίδα, καθοδηγεί για σκληρές ερμηνείες όπως το απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία και οι πολιτικές εξελίξεις. Στο απλό σκηνικό που θυμίζει ένα φθηνομάγαζο της Εθνικής και χρησιμεύει και ως οικογενειακό σπιτικό, οι ηθοποιοί με δυνατές ερμηνείες θα αναπλάσουν τους χαρακτήρες των ηρώων. Αλληλοσπαρασόμενοι σε προσωπικά αδιέξοδα, φοβίες, νευρασθενικές εξάρσεις, μίσος ισόβιο, ενοχές και απενεχοποιήσεις, επιθυμίες για ελευθερία, αυτοδιάθεση, αυτοεπιβεβαίωση, εκδίκηση και διεκδίκηση μιας νέας ζωής σε ασφαλή τόπο, «σε μια μη πατρίδα».

Η σκηνοθεσία με άλλοτε σκληρό κι άλλοτε τρυφερό τρόπο έφερε στην επιφάνεια, την γενεσιουργό αιτία κάθε παραστρατήματος και κάθε ανορθόδοξης επιλογής, που οδηγεί σε ρατσιστικές ομάδες βίας. Αποκαλύπτοντας ότι πρόξενος κάθε ελλειμματικού συναισθήματος, είναι η στέρηση της αγάπης. Σκληροτράχηλη, στυγνή υπολογίστρια, σκληρή μάνα που δεν αγάπησε τον γιο της «παιδί του μπεκρούλιακα που εκείνη, μόνο το γέννησε», η Μαίρη Νάνου.

Εύστοχος στις συναισθηματικές του μεταπτώσεις και πολύ εκφραστικός ως διαταραγμένος Ζάχος ο Βασίλης Μπατσακούτσας.

Η Ντομένικα Ρέγκου-Ρούντη με φθηνή εμφάνιση, σπασμένα Ελληνικά, υπομένουσα, αλλά και εκδικητική, αποπνέει την αίσθηση της νύχτας, της παρανομίας και οδηγεί το θεατή σ’ ένα αμφιλεγόμενο συναίσθημα.

Ο Χάρης Σταυρακάκης στο ακορντεόν και η Καίτη Αναστασιάδου στο τουμπερλέκι θα σκεπάσουν με τη μουσική τους «ένοχα μυστικά» και την τραγικότητα του ανθρώπου.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λεία Βιτάλη
Σκηνικός χώρος: Νικόλας-Αύγουστος Γκέσκερ
Επιμέλεια φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Λεία Βιτάλη
Βίντεο: Νικόλας-Αύγουστος Γκέσκερ
Βοηθός σκηνοθέτη: Τίνα Βαρβαρέσου
Βοηθός σκηνογράφου: Φούλη Μιτσιάλη

Ερμηνεύουν: Μαίρη Νάνου, Βασίλης Μπατσακούτσας, Ντομένικα Ρέγκου

Τραγουδά ζωντανά η Ντομένικα Ρέγκου και παίζουν ακορντεόν ο Χάρης Σταυρακάκης και τουμπερλέκι η Καίτη Αναστασιάδου

Από 1 Φεβρουαρίου 2016
Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Φοιτητικό και Ανέργων 10 ευρώ
Προπώληση: 12 ευρώ

Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14-16, Αθήνα
Μετρό Μεταξουργείο