Αν υπάρχουν άνθρωποι που διψούν για «ψυχικότερη και πνευματικότητερη ζωή και πόθησαν να βυθιστούν σε εκστατική μέθη» η παράσταση με το φερώνυμο τίτλο, θα μιλήσει στην καρδιά τους.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το μυθιστόρημα «Η ωραία του Πέραν» που αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό κι έγινε κινηματογραφική ταινία για πολλά χρόνια θεωρούνταν best seller. Ο συγγραφέας, που έζησε στο Βόσπορο και αγάπησε την αύρα του, αφηγείται την ερωτική ιστορία δυο νέων που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη του 1920. Ένα μόνο βλέμμα κι ανάβει η σπίθα του πόθου στα μάτια των ερωτευμένων, των οποίων ο έρωτας θα μείνει ανεκπλήρωτος.

Η όμορφη Ερμιόνη θα υποταχθεί στη θέληση του πατέρα της, που την αρραβωνιάζει με το έτσι θέλω με κάποιον της δικής της οικονομικής τάξης. Τότε ο ερωτευμένος μαζί της Αιμίλιος, που μάταια με πόνο ψυχής ελπίζει να δει την εικόνα της στο παράθυρο, θα κρύψει στην καρδιά και στο νου όπως και εκείνη εξάλλου, όρκους αγάπης και αφοσίωσης που κάνουν ακόμα οδυνηρότερο τον αποχωρισμό τους. Η δύναμη της αγάπης θα παίξει το δικό της παιχνίδι και η νεαρή καλλονή αποφασίζει να αθετήσει τη συμφωνία του πατέρα της. Ένα ανώνυμο όμως γράμμα φτάνει στα χέρια του και κείνος προσβεβλημένος τη «σπρώχνει στο θάνατο», όπου θα την ακολουθήσει και ο νέος, που καταγράφει σ’ ένα ημερολόγιο την περιπαθή ιστορία τους.

Η Αντιγόνη Φρυδά – Ερμιόνη και Γιώργος Παπαγεωργίου – Αιμίλιος σαν καλοί οικοδεσπότες υποδέχονται τους θεατές με κεράσματα σιροπιαστά (με γλυκό πριν το φαρμάκι) και τους ερωτικούς ήχους μιας κιθάρας. Η ατμόσφαιρα αμέσως σε συνεπαίρνει κι αφήνεσαι να ταξιδέψεις στα κύματα και στ’ ακρογιάλια του Βοσπόρου, μέσα από τοπία ζωγραφικά που απεικονίζουν την Πόλη. Αξιοπρόσεκτα είναι τα ταπεινά κι ευφάνταστα μέσα που χρησιμοποιούνται σκηνικά, για την παραστασιμότητα του έργου. Ένας απλός περιστρεφόμενος κύλινδρος κι ένα μεγάλο τάσι με ρύζι αναπαράγουν πολύ φυσικά τον άνεμο και τον παφλασμό των κυμάτων, ενώ πίσω από ένα παραβάν με την βοήθεια του αποτελεσματικού φωτισμού, θα ζωντανέψουν όλα τα πρόσωπα της δραματουργίας.

Η μουσική του Γ. Μαυρίδη επί σκηνής (παίζει τουμπερλέκι, μεταλλόφωνο, λύρα) τυλίγει με παραδοσιακή μαγεία και αυθεντικό χρώμα τους. ήρωες, ντυμένοι με κομψά κοστούμια εποχής σε γήινες αποχρώσεις.

Οι δυο πρωταγωνιστές έχουν το χάρισμα της αφήγησης που την διανθίζουν με χιούμορ αρχικά, κατορθώνοντας έτσι να απαφορτίσουν τους θεατές για το στενόχωρο που θα ακολουθήσει. Η μεταξύ τους διάδραση και η αμεσότητα με τη σκηνή, τους δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι και κείνοι κάπου στο Πέραν, κάπου σ’ ένα καΐκι ή στον κήπο της πλούσιας έπαυλης.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου με την συγκλονιστική ερμηνεία του κάνει τους θεατές να αισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει ζωντανά στη ζωή τους..

«Η ωραία του Πέραν» φημολογείται πως ήταν πρόσωπο υπαρκτό, που η απαράμιλλη ομορφιά της την έκανε θρύλο.

Η ευειδής Ερμιόνη Φρυδά λες και ξεπήδησε από παλλαϊκή φωτογραφία την αναπαράστησε με μεγάλη γοητεία. Η μορφή της μίλησε στις καρδιές των θεατών, που αισθάνθηκαν να ξεπηδά από μέσα τους ένας πηγαίος λυρισμός. Ένιωσαν να τους κυκλώνει ένας συνταρακτικός γλυκός πόνος, αυτός του άδολου έρωτα που δεν γνωρίζει ταξικές διαφορές.

Πληροφορίες παράστασης

Οι συντελεστές

Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιωάννα Τσάμη
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζηνοβία Κανελλοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά

Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύππου