Στα πλαίσια του δεύτερου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, ο Β. Χατζηγιαννίδης σαν καλός παραμυθάς αγγίζει σύμβολα λαογραφικά, αλλά και της φροϊδικής ψυχανάλυσης, για να πει την όμορφη ιστορία του. Κάτι σαν παραμύθι.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Μια φορά κι ένα καιρό σε μια επαρχιακή πόλη που ο κόσμος ακόμα είχε μια προσωπική σχέση με το Ψυχοσάββατο, μια μεγαλοκοπέλα, η Ευθαλία, που δεν πρόλαβε σαν γυναίκα να χαρεί τον αρραβώνα της, επικοινωνεί με τους αγαπημένους της νεκρούς. Πρόσφατα όλοι οι συντοπίτες της έχουν αναστατωθεί, γιατί κάποιος άγνωστος άνθρωπος ξεπατώνει τα λουλούδια στους κήπους των σπιτιών. Εκείνη την κρύα νύχτα του χειμώνα, βρίσκει ένα νέο άντρα στο πηγάδι της. Αμέσως τον υποπτεύεται και πιστεύει πως είναι ο πρόξενος της καταστροφής κι αποφασίζει να τον τιμωρήσει εγκαταλείποντάς τον αβοήθητο εκεί. Σαν από μηχανής σωτήρες οι νεκροί (πατέρας, αδελφός κι αρραβωνιαστικός) παρεμβαίνουν από το επέκεινα για να την συνετίσουν. Η Ευθαλία κάμπτεται και ανασύρει τον νεαρό από το πηγάδι προσφέροντάς του μάλιστα και τις πρώτες βοήθειες. Τότε η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, καθώς οι εξομολογήσεις θα ανατρέψουν το καχύποπτο κλίμα και την αμφιβολία οδηγώντας τους «στο μοναδικό, μα τόσο ισχυρό στοιχείο που τους ενώνει». Αυτό είναι και το μυστικό της όμορφης παράστασης που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω, γιατί μόλις ανέβηκε στο Αγγέλων Βήμα. Ένα μυστικό που έβαλε το δαχτυλάκι της μια σύγχρονη μάγισσα και άλλαξε την ζωή τους. Μεταμορφώνοντάς τους σαν πεταλούδες.

Το σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου με το ξεροπήγαδο καταμεσής της σκηνής, υποστήριξε τον συμβολισμό της δραματουργίας. Γίνεται η βαθιά τρύπα όπου χάνεται κι όπου πέφτει ο ήρωας κυνηγημένος από φοβίες και ανασφάλειες.Καθώς σφηνώνεται σ’ ένα πηγάδι-κουκούλι, που μέσα του θα ζήσει τα βασανιστικά στάδια της εσωτερικής του μεταμόρφωσης, για να βρεθεί αποφασιστικά, αντιμέτωπος με το πρόβλημά του και από κει και πέρα να πετάξει ελεύθερος σαν πεταλούδα. Ταυτόχρονα είναι κι ένα πηγάδι ευχών, καθώς εκεί εκπληρώνονται τα όνειρα της ηρωίδας, δεχόμενη την δύναμή του.

Η σκηνοθετική εποπτεία του Στηβ Κρικρή επέτρεψε στον θεατή να αισθανθεί την μαγική δύναμη της αλλαγής και να τολμήσει την προσωπική του μεταμόρφωση. Ώστε στον ουρανό της ψυχής του να δει πολύχρωμες και χαρούμενες πεταλούδες.

Εκεί όπου ανταμώνεται και η ηρωίδα με τις ψυχές-πεταλούδες των νεκρών, κάτι που ευστόχως προβάλλεται στο βίντεο που τρέχει υπεράνω της σκηνής.

Ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Όμηρος Πουλάκης είναι η φωνή της συνείδησης που συμπαραστέκεται και ελέγχει τις συνεχείς αλλαγές στη διάθεση της Ευθαλίας, που την υποδύεται με μέτρο η Μαρία Καλλιμάνη. Που από την πικρία της στέρησης, το θυμό, την επιθετικότητα, το δόλο, την εκδίκηση και την ασχήμια, μεταβάλλεται σε τρυφερό γεμάτο στοργή άνθρωπο.

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης στο όνομα κάθε άνδρα, είτε λέγεται Αντώνης ή οτιδήποτε άλλο, μιλά εξ’ ονόματος όλων που ζουν την ίδια κατάσταση με κείνον. Κάτι που ξεπατώνει τους εσωτερικούς κήπους, τα λουλούδια της φύσης του, κάτι από το οποίο προσπαθεί να κρυφτεί ωσότου συναντήσει τη σοφή μάγισσα -Ράνια Οικονομίδου- σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Φυσικά οι μαγικές ικανότητες είναι η δύναμη της θέλησης, που οδηγεί στην πραγματοποίηση των στόχων όσο δύσκολοι και ανυπέρβλητοι κι αν φαίνονται.

Μουσική, κοστούμια και φωτισμός που παίζει με το ημίφως της νύχτας, συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτού του σκοτεινού, αλλά όμορφου παραμυθιού για ενήλικες.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Στιβ Κρικρής
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Sound Design: Λέανδρος Ντούνης
Φωτισμοί: Στέλιος Πίσσας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης
Hair Stylist: Daniel Babek
Art Work: Άκης Ήτος Ε/F ADV

Παίζουν
Μαρία Καλλιμάνη
Βαγγέλης Κρανιώτης

Συμμετέχουν στα βίντεο της παράστασης:
Μάγισσα: Ράνια Οικονομίδου
Πατέρας: Δημήτρης Καταλειφός
Αρραβωνιαστικός: Όμηρος Πουλάκης
Αδερφός: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Συνεργείο Γυρισμάτων
Σκηνοθέτης: Στηβ Κρικρής
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυρομάττης
Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου
Ηχολήπτης: Λευτέρης Καμπαλώνης
Make up: Σίσσυ Πετροπούλου
Μονταζ: Κωστής Νικολόπουλος

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό, άνω των 65: 8 ευρώ
Ανέργων: 5 ευρώ

Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Σατωβριάνδου 36, Στάση μετρό Ομόνοια
τηλ.: 210 5242211

Παραστάσεις: 8-15 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30