Μετά τους «Πέρσες» που παρουσίασαν πριν από ένα χρόνο, οι κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού επιστρέφουν με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η παράσταση αυτή (θα παρουσιαστεί στους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος), αποτελεί την προσπάθεια ενδυνάμωσης και ένταξης των φυλακισμένων μέσα από την δημιουργική διαδικασία της θεατρικής πράξης και υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου και του ηθοποιού Γιώργου Πατεράκη.

Η σύγκρουση μεταξύ νόμου και δικαίου, πολιτείας και επιθυμίας, ατομικής αξιοπρέπειας και συλλογικής υπεράσπισης -ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά και για την κοινωνία των φυλακών- αποτελούν το θέμα της εμβληματικής τραγωδίας του Σοφοκλή, της Αντιγόνης.

Λίγα λόγια για το θεατρικό εργαστήριο

Το θεατρικό εργαστήριο εντός του καταστήματος κράτησης λειτούργησε τη φετινή σεζόν από τον Σεπτέμβριο 2023, με υπεύθυνους την σκηνοθέτη Αικατερίνη Παπαγεωργίου και τον ηθοποιό Γιώργο Πατεράκη. Οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να συσπειρωθούν γύρω από ένα στόχο και να τον εκπληρώσουν, να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική πράξη, να κοινωνικοποιηθούν, να μοιραστούν ιδέες και απόψεις και να συν-δημιουργήσουν.

Σ΄ ένα περιβάλλον τόσο δύστοκο και σκληρό οι κρατούμενοι-συμμετέχοντες του εργαστηρίου μας αποδεικνύουν ότι η τέχνη βρίσκει παντού χώρο να ανθίσει και αποστέλλουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και πίστης ακόμα και στις πιο ματαιωμένες στιγμές του ανθρώπου.

Το θεατρικό εργαστήριο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι λειτουργεί συστηματικά από το 2016 μέχρι και σήμερα, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της κοινωνιολόγου του ανωτέρου Καταστήματος, Γιολάντας Κωνσταντινίδου.

Πληροφορίες

Υπεύθυνοι του εργαστηρίου: Αικατερίνη Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης – εμψυχώτρια) & Γιώργος Πατεράκης (ηθοποιός – εμψυχωτής)
Υπεύθυνη – Συντονίστρια των Εκπαιδευτικών / Πολιτιστικών Προγραμμάτων / Δράσεων: Γιολάντα Κωνσταντινίδου, Κοινωνιολόγος Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι
Στην παράσταση συμμετέχουν τα 26 μέλη – κρατούμενοι του θεατρικού εργαστηρίου και οι ηθοποιοί Αφροδίτη Κατσαρού και Ζηνοβία Ανανιάδου.
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Η παράσταση παρουσιάζεται με την αρωγή του Γραφείου Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διευθύντριας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι, Μαρίας Στέφη.