Κόντρα στο βροχερό καιρό, προτιμήστε να βγείτε με τους φίλους και να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι είναι Δευτέρα με τον καλύτερο τρόπο: νόστιμα και οικονομικά μεζεδάκια.

Ακολουθούν πέντε στέκια που θα σας πείσουν και με το παραπάνω ότι μια γευστική έξοδος θα σας κάνει να ξεχάσετε τα πάντα. Πιάτα που μυρίζουν ελληνική παράδοση και συνοδεύονται ιδανικά από τσίπουρο ή κρασάκι γεμίζουν το τραπέζι της παρέας.

Ασβεστόλακος

Ιστορικό μαγειρείο– μεζεδοπωλείο σε έναν μικρό πεζόδρομο στο κέντρο του Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4), που μετρά 70 χρόνια «ζωής», καθώς λειτουργεί από το 1948 ως το πρώτο κουτούκι στην περιοχή.

Γευστικές προτάσεις, μαγειρεμένες σπιτικά με μια μοντέρνα πινελιά, που εμπνέονται από διάφορα σημεία της χώρας πρωταγωνιστούν καθημερινά στο μενού του. Κεφτεδάκια, μοσχάρι γιουβέτσι, λαχανοντολμάδες κ.α. Στα συν η σάλα με την παραδοσιακή διακόσμηση.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– απολαμβάνουμε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

Δράμι

Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο στην Αγία Βαρβάρα (Σίφνου 4 και Χανίων 47) που κερδίζει τις εντυπώσεις με τις πλούσιες μερίδες και την value for money φιλοσοφία του. Η εικόνα του θυμίζει πολύ παραδοσιακό μπακάλικο του ’50, ενώ η κουζίνα του δηλώνει μια αδυναμία στο κρέας. Επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, δημιουργούν γευστικούς μεζέδες για την παρέα. Ενημερωμένη λίστα σε ούζου και τσίπουρο και κρασί από Έλληνες μικροπαραγωγούς.

Σκούφιας

Πολύ οικονομικοί μερακλίδικοι μεζέδες, μεγάλη γκάμα γευστικών επιλογών και καλό κρασί και ρακή στον πεζόδρομο της Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι, λίγα βήματα από την Πλατεία Βαρνάβα. Ο Σκούφιας, εκτός των άλλων ξεχωρίζει για το χαλαρό και παρεΐστικο περιβάλλον και την φιλική ατμόσφαιρα, και φυσικά για τις οικονομικές τιμές του.

To Πρωτοράκι- Γιαγιά Κούκου

Μεζεδοπωλείο- ρακάδικο στο Περιστέρι (Πελασγίας 7) χωρισμένο σε δύο χώρους, όπως γίνεται κατανοητό και από την ονομασία του, με κοινή, ωστόσο, κουζίνα. Υπέροχοι και πανέμορφοι χώροι με ρετρό ατμόσφαιρα –ο ένας μοιάζει περισσότερο με καφενείο και ο άλλος βγάζει μια σπιτίσια οικειότητα– όπου κυριαρχούν αρώματα από φρεσκομαγειρεμένες νοστιμιές. Μπιφτεκάκια, τυρόπιτα, κοτόπουλο με τραχανά, τρυφερή πανσέτα, χωριάτικο λουκάνικο κ.α.