Εδώ και περίπου έξι μήνες το γαλλικό μπιστρό, που έδωσε το στίγμα του στον αθηναϊκό γαστρονομικό χάρτη το 2009, μετακομίζει από το Μεταξουργείο στο Νέο Ψυχικό. Η φιλοσοφία του συνεχίζει να υπηρετεί μια ειλικρινή κουζίνα που μας ταξιδεύει στη Γαλλία και ο σεφ Γιώργος Ηλιού συνεχίζει να «μιλά» με τα πιάτα του σε ψυχή και ουρανίσκο. Σε μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο μας μίλησε για τη διαδρομή του Polly Maggoo στην Αθήνα όλα αυτά τα χρόνια. Συνέντευξη-Επιμέλεια: Νάντια Μασσαχού «Η ιστορία του Polly Maggoo ξεκινάει το 2009 στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου θέλησα να δημιουργήσω έναν χώρο εστίασης ώστε να μεταφράσω αυτό που σήμαινε και εξακολουθεί να σημαίνει για μένα η ψυχαγωγία γύρω από το φαγητό. Ας μη γελιόμαστε… όπως οι περισσότερες ιδέες, έτσι κι αυτή προέκυψε από μία προσωπική ανάγκη έκφρασης. Η δική μου ιδέα ήταν να δημιουργήσω ένα φιλικό γαλλικό μπιστρό όπου ο κόσμος θα απολάμβανε τη λογική της αμεσότητας που θεωρώ πως εκφράζει η μαγειρική μου, τη φιλική και προσεγμένη ατμόσφαιρα χωρίς τάσεις για υπερβολές και άγνωστες λέξεις. Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τα χρόνια όπου ζήσαμε και σπουδάσαμε με τη γυναίκα μου στο Παρίσι. Το Polly Maggoo ήταν ένα παλιό bar-brasserie που τον τοίχο του διακοσμούσε η αφίσα της ταινίας «Qui êtes-vouz Polly Maggoo?» σκηνοθετημένη από τον φωτογράφο William Klein το 1966. Μία ταινία σατιρική, προβοκατόρικη και σουρεαλιστική γύρω από τη μόδα και τις τάσεις αυτής της δεκαετίας που είχε δώσει το όνομα της στο χώρο αυτό. Μια ανάμνηση από καλές στιγμές που περάσαμε και εικόνες που μας εντυπώθηκαν. Η κουζίνα του με εκφράζει, γιατί πηγάζει κυρίως από τη λογική του μεγάλου δασκάλου μου της μαγειρικής, στον οποίο θήτευσα στη Γαλλία, Bernard Loiseau. Η προσέγγιση του ήταν πάντα: γήινες γεύσεις, κατανοητές , όχι περίπλοκες ώστε να μη συγχύζουμε τις γευστικές μας οδούς. Να αναγνωρίζουμε την πρώτη ύλη, να θυμόμαστε τι γευτήκαμε και να μπορούμε να το περιγράψουμε. Η σχέση του αθηναϊκού κοινού με την γαλλική κουζίνα εξελίσσεται διαρκώς, καθώς ο κόσμος ενδιαφέρεται να δοκιμάζει όλο και περισσότερο και παράλληλα ταξιδεύει με μεγαλύτερη συχνότητα από το παρελθόν. Το πιάτο που το κοινό μας λάτρεψε είναι σίγουρα η φακή σπυρωτή με το αυγό ποσέ που αποτελεί και συνώνυμο του μαγαζιού μας. Η αλλαγή της βάσης μας από το Μεταξουργείο στο Ψυχικό προέκυψε γιατί στο Μεταξουργείο μας γνώρισε πολύς κόσμος, αλλά θεωρώ πως ήταν υγιές να ολοκληρώσουμε τον κύκλο αυτόν και να ξεκινήσουμε έναν νέο, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μετεγκατασταθούμε στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Ήταν μια ανάγκη ανανέωσης για όλους μετά από 6,5 χρόνια λειτουργίας στο Μεταξουργείο. Κρατώντας πάντα την αρχιτεκτονική εμπειρία της Παναγιώτας Καμπέρου στο νέο χώρο, προσθέσαμε την καλλιτεχνική νότα του νέου συνεργάτη και φίλου μου Χάρη Μιχαλογιαννάκη, που η σκηνοθετική του εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου δημιούργησε μία νέα αίσθηση και μετέφρασε σε εικόνες τους χαρακτήρες μας. Αν περιέγραφα το Polly Maggoo με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Παρίσι-Μεταξουργείο-Νέο Ψυχικό και τώρα πια καταλαβαίνετε το λόγο»… Το Polly Maggoo το βρίσκουμε στην διεύθυνση Αγγ. Σικελιανού 8 στο Νέο Ψυχικό. τηλ. 2105241120 fb page: Polly Maggoo