«Οι Άγραφες Ιστορίες των Βουλγάρων», το πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Βουλγαρίας, στο οποίο συμμετέχει το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο των βουλγαρικών σπουδών, παρουσιάζεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, και ώρα 17.00 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το project «GRAECOBULGARICA», καθώς και οι συνεργασίες με ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπως το Μορφωτικό Κέντρο «Ιβάν Σελιμίνσκι» και το βουλγαρικό σχολείο «Παΐσιος Χιλανδαρινός».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί, επίσης, η βράβευση των φοιτητών που διακρίθηκαν στον φετινό 9ο Διαγωνισμό Βουλγαρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τις μεταφράσεις τους σε πολύτιμα λογοτεχνικά κείμενα, που αναδεικνύουν τον πλούτο της γραμματείας της γειτονικής χώρας.
Σκοπός του διαγωνισμού, πέραν της προαγωγής των Βουλγαρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο, είναι η ακαδημαϊκή και πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα και το «χτίσιμο» γέφυρας πολιτισμού, ώστε οι δύο λαοί να δουν πρωτίστως όλα όσα τους ενώνουν.

Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο με αφορμή την εορτή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που τιμώνται από την Εκκλησία στις 11 Μαΐου, ενώ παραδοσιακά στη Βουλγαρία η μνήμη και το έργο τους γιορτάζονται πάνδημα, και ιδιαίτερα από τη σχολική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, και στις 24 Μαΐου, τη λεγόμενη «Ημέρα των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Βουλγαρικού Αλφάβητου, Παιδείας και Πολιτισμού, και της Σλαβικής Γραμματείας».

Όσοι δεν προλαβαίνουν να παραστούν, μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας GoogleMeet.