Κάτω από τον εμβληματικό λόφο της Ακρόπολης απλώνεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Ωστόσο, είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως στο σημείο εκείνο, πριν έναν αιώνα υπήρχε μία ολοζώντανη συνοικία, στην οποία κατοικούσαν περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ο λόγος για το Βρυσάκι, την αθηναϊκή γειτονιά που «θυσιάστηκε» προκειμένου να έρθει στο φως, η Αρχαία Αγορά και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Το Βρυσάκι, ήταν κυρίως μια φτωχική γειτονιά, στην οποία έμεναν ως επί το πλείστον εργάτες και πρόσφυγες. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, το μέρος έσφυζε από ζωή, ωστόσο, αποφασίστηκε ότι οι κατοικίες έπρεπε να απαλλοτριωθούν και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.

Η συνοικία το 1932. Άποψη προς νοτιοανατολικά. Σε αυτό το πανόραμα διαπιστώνεται πόσο πυκνή ήταν η δόμηση της  Βρυσακίου στους πρόποδες της Ακρόπολης

Σήμερα, όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της «Χαμένης Ατλαντίδας της Αθήνας», έχουν την ευκαιρία να την ανακαλύψουν, μέσα από την περιοδική έκθεση «Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα» που διοργανώνουν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, σε επιμέλεια της Sylvie Dumont.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την «Παλαιά Αθήνα» γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν.

Αυλή στην οδό Ποσειδώνος 26. Ένας μικρόκοσμος το καλοκαίρι του 1933, όταν 14 οικογένειες, συνολικά 49 άτομα, ζούσαν σε αυτό το συγκρότημα

To Βρυσάκι και η ιστορία του αναβιώνει μέσα από έξι θεματικές ενότητες πριν και μετά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής το 1931, από την Οθωμανική περίοδο έως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται η μορφή και η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γέφυρες, οι εκκλησίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, οι εγκαταστάσεις των προσφύγων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τα εκθέματα θα είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων (όπως κουτιά παπουτσιών, τσιγάρων, ντενεκέδες) και θα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Καμήλα στην οδό Αστεροσκοπείου, 1957. Από το 1954 ένας πλανόδιος πωλητής κυκλοφορούσε στην Αθήνα με μια καμήλα, πουλώντας φιαλίδια με το υγρό σαπούνι «ΣΑΠΟΛ»

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης:
18 Ιουνίου – 3 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου – 17 Νοεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 20:00

Ομαδικές ξεναγήσεις:
Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Κυριακή στις 12.00
Είσοδος ελεύθερη

Σκεύος από μόλυβδο, παγούρι, εγγεγραμμένο με την ημερομηνία 1776. Ανασκαφές Αγοράς, IL 505

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη
Σουηδίας 61, Κολωνάκι