Μια γεύση από μνήμες, εικόνες και ζωές της σημερινής και χθεσινής Ελλάδας θα δώσει το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, 18 με 30 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη και ήδη συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία επιλογής των προτεινόμενων ταινιών για Όσκαρ.
«Στην Αμερική, υπάρχει μεγάλη κρίση για τις ξενόγλωσσες ταινίες, γιατί αν εξαιρέσεις μερικές, δεν είναι εύκολο να προβληθούν, λόγω του κόστους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Φεστιβάλ, καθηγητής Τζέιμς ντε Μέτρο, σημειώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος προβολής ξενόγλωσσων ταινιών, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, είναι τα μουσεία και τα φεστιβάλ».
Ο κ. ντε Μέτρο ανέφερε, ότι «τα περισσότερα κράτη διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να συντηρήσει με κρατική χρηματική επιχορήγηση ένα τέτοιο φεστιβάλ, έτσι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στηρίζεται στην καλή θέληση και στις χορηγίες ιδιωτών. Ευτυχώς, έχουμε πιστούς υποστηρικτές που δεν έχουν κουραστεί να μας υποστηρίζουν κάθε χρόνο. Προβάλλουμε όχι μόνο ταινίες, αλλά και την Ελλάδα», όπως είπε.
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής επεσήμανε επίσης, ότι «πλέον, στις ελληνικές παραγωγές, οι συντελεστές των ταινιών είναι πολύ επαγγελματίες, οι ηθοποιοί είναι καταπληκτικοί και μόνο στα σενάρια ακόμη δυσκολεύονται λίγο, αλλά και σ’ αυτό τον τομέα υπάρχει σαφής βελτίωση. Η ανταπόκριση του κοινού όλο και αυξάνεται και το ευχάριστο είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο αριθμό θεατών που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Επίσης, ενδιαφέρον επιδεικνύουν Αμερικανοί κριτικοί κινηματογράφου. Ειδικά, φέτος, πιστεύω, ότι υπάρχουν πολύ καλές ταινίες με πολύ δυνατά μηνύματα για την ελληνική κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και για τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και ταινίες που δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία με έξυπνο τρόπο και χαρισματικότητα».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι «στην Ευρώπη, δεν υπάρχει σχεδόν φεστιβάλ που να μην έχει στο πρόγραμμά του μια ελληνική ταινία, σε αντίθεση με την Αμερική, που η ποιότητα αρκετών ελληνικών ταινιών δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Γι’ αυτό, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προβληθούν ελληνικές δημιουργίες της έβδομης τέχνης».
Και φέτος, το Φεστιβάλ θα διοργανωθεί με την οικονομική στήριξη του Θυγατρικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στις ΗΠΑ και με βασικούς συντελεστές της όλης προσπάθειας, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Agnes Varis. Συντονιστικό ρόλο έχει ο εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Σταμάτης Γκίκας.
Οι φετινές προβολές θα γίνουν στους κινηματογράφους: Museum of the Moving Image στην Αστόρια, Bow Tie Cinema στο Μανχάσετ του Λονγκ ‘Αιλαντ, στο NYIT Auditorium στο Μανχάταν και στο Cinema Village στο Μανχάταν. Η πρεμιέρα προβολής της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στο γνωστό κινηματογράφο της Νέας Υόρκης Ziegfeld Theatre, όπου γίνονται και πρεμιέρες χολιγουντιανών ταινιών. Την προηγούμενη μέρα, η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λος Άντζελες.
Στην προβολή της ταινίας στη Νέα Υόρκη, θα παραστούν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού ο σκηνοθέτης και η σεναριογράφος.
Την προηγούμενη μέρα, το Φεστιβάλ και το Ίδρυμα Ωνάση θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο Μουσείο Κινηματογράφου (Museum of the Moving Image) στην Αστόρια με επετειακή προβολή της ταινίας του Βούλγαρη «Νύφες», με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την παραγωγή της. Ο Ελληνοαμερικανός κριτικός κινηματογράφου Σκοτ Φούντας, θα παρουσιάσει στο κοινό τους Βούλγαρη και Καρυστιάνη και θα τους υποβάλει ερωτήσεις για το έργο τους.
Στις 29 Οκτωβρίου, ο ιστορικός και καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός σε θέματα κινηματογράφου, Κωστής Κορνέτης, θα παρουσιάσει τον Βασίλη Λουλέ, με την ευκαιρία προβολής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του: «Συναντήσεις με τη μητέρα μου, Λένα Καραγιάννη» (2005), με θέμα την ομώνυμη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης και «Θηλειά» (2014), με αναφορά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από τις αναμνήσεις του Λευτέρη Ρίζου, που είχε λάβει μέρος στην «Αναπαράσταση» του αείμνηστου πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη.
Η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ θα φέρει τον τίτλο «Το φαινόμενο Βουγιουκλάκη» και θα προβληθεί, με δωρεάν είσοδο, η ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι».
Για πρώτη φορά, ένα μέρος των ταινιών, θα προβληθεί στη Βοστόνη και στην Ατλάντα, εγκαινιάζοντας στις δυο αυτές αμερικανικές πόλεις το θεσμό του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, με βασικό χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο θεσμός του Φεστιβάλ λειτουργεί επίσης στο Λος ‘Αντζελες και στο Σικάγο. Σε Βοστόνη και Ατλάντα θα προβληθεί και η ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που είχε προβληθεί πέρσι στη Νέα Υόρκη.
Οι ταινίες που θα προβληθούν στη Νέα Υόρκη είναι:
Ο «Σεπτέμβριος» (2013) της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, η αγγλόφωνη«Committed» (2014) της ομογενούς Κύπριας Στελάνας Κλήρη, «Ο εχθρός μου» (2013) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Xenia» (2014) του Πάνου Κούτρα, «Χειμώνας» (2012) του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (2013) της Ελίνας Ψύκου, «Μικρά Αγγλία» (2014) του Παντελή Βούλγαρη, «Κοινός Παρονομαστής» (2014) του Σωτήρη Τσαφούλια και η αγγλική «Dogmouth» (2014) του Ελληνοαμερικανού Στέφαν Μορρόου.
Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι:
«Lost in the Bewilderness» (2014) της Ελληνοαμερικανίδας ακαδημαϊκού Αλεξάνδρας ‘Ανθονι (αληθινή ιστορία με γυρίσματα τριάντα ετών), «Καλάβρυτα, ‘Ανθρωποι και Σκιές» (2014) του Ηλία Γιαννακάκη, «Παλικάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» (2014) των Νίκου Βεντούρα και Λαμπρινής Θωμά και σε διπλή προβολή θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα (2014) και «Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης» (2014) των Θεώπης Σκαρλάτου και Κώστα Καλλέργη.