Αυλαία έριξε την προηγούμενη Πέμπτη, το 2ο online φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων, altcineAction, με την τελετή απονομής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, παρουσία πολλών νέων και μεγαλύτερων σκηνοθετών, επαγγελματιών της κινηματογραφικής αγοράς, καθώς και εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού και πρεσβειών των Βαλκανικών χωρών στην Ελλάδα.

H βραδιά ξεκίνησε με την επίσημη τιμητική πρεμιέρα της ταινίας «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, μεγάλης νικήτριας εφέτος τόσο στο Φεστιβάλ της Δράμας, όσο και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Το «Red Hulk» πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των χορηγών του 1ου Βραβείου altcineAction 2012, το οποίο είχε κερδίσει η δημιουργός με την προηγούμενη ταινία της.

Όσον αφορά στα βραβεία,συνολικά διαγωνίστηκαν 46 ταινίες από 10 χώρες των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είχε τη μερίδα του λέοντος με 26 ταινίες. Ακολούθησαν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που είχαν από 3 ταινίες. Από 2 ταινίες είχαν η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σερβία, ενώ με μια ταινία διαγωνίστηκαν η Κύπρος και η Σλοβενία.

Τα 3 πρώτα βραβεία προέκυψαν από τη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, ενώ εφέτος, δόθηκαν και τέσσερα βραβεία από ειδικές επιτροπές.

Το 1ο βραβείο, απονεμήθηκε στην ταινία «Under Stress» του Πάρη Πατσουρίδη. Το 2ο βραβείο απέσπασε η ταινία «A Hardworking Robber» του Μιχάλη Φελάνη, ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε ο Χάρης Γιουλάτος για την ταινία του «Butterfly».

Τα βραβεία αποτελούνται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά έτη σπουδών που φθάνουν έως και την απόκτηση του Bachelor για τον πρώτο νικητή, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό New York College. Το δεύτερο μέρος των βραβείων αφορά την παραγωγή της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη. Χορηγοί είναι διάφορες εταιρείες που παρέχουν όσα χρειάζονται οι σκηνοθέτες για να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα τους.

Το βραβείο των διοργανωτών Altcine Award, από εφέτος μετονομάζεται σε βραβείο Αλίντας Δημητρίου στη μνήμη της σπουδαίας ντοκιμαντερίστριας που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στην ρουμάνικη ταινία «The Pill of Happiness», της Cecilia Felmeri. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της σκηνοθέτιδας, ο πρόξενος της Ρουμανίας στην Αθήνα, Radu Boboc.

Φέτος, για πρώτη χρονιά απονεμήθηκαν δύο ειδικά βραβεία. Η επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας βράβευσε τον Κίριλ Προντάνοβ για την φωτογραφία του στην ταινία «The Bed» (Βουλγαρία). Η επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ απένειμε το βραβείο στην Ιωάννα Σπηλιοπούλου για το μοντάζ στην ταινία «Κοφ’το» του Βασίλη Καλαμάκη.

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Κριτή δόθηκε στην Abbie Saunders από την Αγγλία, η οποία θα ταξιδέψει στη Ρουμανία όπου και θα παρευρεθεί στο Divan Film Festival και θα παρουσιάσει επιλογές από τις φετινές ταινίες του altcineAction.

Όλες οι ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ συνεχίζουν βρίσκονται online στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φεστιβάλ altcineaction.com, όπου μπορεί κανείς να δει και τις βαθμολογίες και κριτικές του κοινού.