Το εγκώμιο του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου «πλέκει» η εφημερίδα New York Times, η οποία τον περιλαμβάνει στη λίστα με τους 20 ανερχόμενους σκηνοθέτες, τις ταινίες των οποίων θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε μία εποχή που η κινηματογραφική παραγωγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με χιλιάδες ταινίες να γυρίζονται κάθε χρόνο και με τις πιο εμπορικές να κυριαρχούν στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, υπάρχουν και μικρότερες ποιοτικές παραγωγές.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται, «το ευχάριστο νέο είναι ότι η ποιότητα του σύγχρονου σινεμά είναι τόσο συναρπαστική, όσο η ποσότητα είναι τρομακτική».

Αναφερόμενη η εφημερίδα συγκεκριμένα στον Έλληνα σκηνοθέτη τονίζει τα ακόλουθα:

«Αν και η πολιτική και οικονομική καταστροφή της χώρας του δεν είναι φανερές στις Άλπεις ή στον Κυνόδοντα, ο Λάνθιμος αποτελεί κομμάτι μιας γενιάς Ελλήνων κινηματογραφιστών που μεγάλωσαν σε μια περίοδο βαθιάς και τρομακτικής κρίσης. Και το αίσθημα της δυσφορίας του να ζεις σε συνθήκες κούφιων νοημάτων και αποκλεισμένων πιθανοτήτων, στοιχειώνει τους χαρακτήρες του, ειδικά τους νεότερους.

Το περιβάλλον των ταινιών του είναι πολύ περίεργο, αλλά επίσης παράξενα αναγνωρίσιμο. Δεν είναι ένα μέρος φανταστικό ή αλληγορικό αλλά μία ζώνη πιθανοτήτων που αναδύεται από μια παράξενη γωνία αυτού που ίσως αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα.

Ο ίδιος δεν εξηγεί τις σουρεαλιστικές του συλλήψεις, αλλά μάλλον τις παρουσιάζει με εντελώς νατουραλιστική αυστηρότητα, σαν να κινηματογραφεί ντοκιμαντέρ της ίδιας του της ζωής. Ή ίσως τους εφιάλτες ενός πολιτισμού».

Οι New York Times καλούν μάλιστα τους αναγνώστες να περιμένουν τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με τον τίτλο «Lobster», πάνω στην οποία δουλεύει από το Λονδίνο, λέγοντας: «Ανακαλύψτε έναν εντελώς καινούριο τρόπο να μετράτε τον χρόνο, με τη βοήθεια των προηγούμενων ταινιών αυτού του σκηνοθέτη».

Εκτός από τον Λάνθιμο, στη λίστα των New York Times βρέθηκαν οι: Dee Rees, Pablo Larraín, Andrew Bujalski, Corneliu Porumboiu, Joachim Trier, Sarah Polley, Alison Klayman, Matias Piñeiro, J.C. Chandor, Sebastián Silva, Benh Zeitlin, Na Hong-jin, Barry Jenkins, Andrew Haigh, Maren Ade, Malik Bendjelloul, Terence Nance, Lixin Fan και Mia Hansen-Love.