Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από τότε που ο «Τιτανικός» έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία. Μήπως η Rose άφησε τον Jack να πεθάνει με το να τον αφήσει στο νερό αντί να τον ανεβάσει πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία, καθώς έπλεαν στον παγωμένο ωκεανό μετά το ναυάγιο;

Η αμερικανική εκπομπή Mythbusters του Discovery Channel έκανε μία σειρά τεστ που δείχνουν πως όντως ο χαρακτήρας του Leonardo DiCaprio, ο Jack, θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε ανέβει στην ξύλινη σχεδία που κράτησε την Rose έξω από το παγωμένο νερό.

Οι Mythbusters αναβίωσαν τις συνθήκες του ναυαγίου του «Τιτανικού» το 1912 και μέσω τεστ υποθερμίας διαπίστωσαν πως ο Jack θα είχε επιβιώσει.

Στην ταινία του 1997, φαίνεται ο Jack να παραμένει μέσα στο παγωμένο νερό ενώ η Rose είναι πάνω σε ένα κομμάτι του ναυαγίου που επιπλέει. Ο Jack δεν θέλει να ανέβει κι εκείνος, γιατί φοβάται μήπως το κομμάτι αναποδογυρίσει και βρεθεί και η αγαπημένη του στο νερό. Έτσι εκείνος πεθαίνει από υποθερμία ενώ η Rose σώζεται.

Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» James Cameron είπε στους Mythbusters πως πίστευε πως η ξύλινη σχεδία δεν θα άντεχε και τον Jack και τη Rose. Αλλά οι ερευνητές των Mythbusters διαπίστωσαν πως αν η Rose είχε βγάλει το σωσίβιό της και το είχε βάλει κάτω από τη σχεδία, θα είχαν μπορέσει να ανέβουν και οι δύο και θα είχαν σωθεί.

Στο τεστ υποθερμίας χρησιμοποιήθηκε μία κούκλα που «ενσάρκωσε» τον χαρακτήρα του Di Caprio και η εκπομπή διαπίστωσε πως αν είχε βγει από το νερό θα είχε επιβιώσει.

Ωστόσο ο Cameron είπε πως ο Jack έπρεπε να πεθάνει καθώς έτσι έλεγε το σενάριο. «Μπορεί εμείς να κάναμε λάθος και η σχεδία να έπρεπε να είναι πιο μικρή, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Jack έπρεπε να πεθάνει», είπε.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο