Παρουσία της Φοίβης Οικονομοπούλου, της πιστής συνοδοιπόρου του Θεόδωρου Αγγελόπουλου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Debussy» στις Κάννες μια εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου μας σκηνοθέτη.

Η βραδιά οργανώθηκε για να τιμηθούν σκηνοθέτες που, κατά καιρούς, έχουν φιλοξενηθεί και βραβευτεί στο Φεστιβάλ Καννών, και έχουν συμβάλει στον μύθο του.

Με οικοδεσπότη τον Ζιλ Ζακόμπ, η βραδιά αφιερώθηκε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Ραούλ Ρουίζ, που έφυγαν φέτος από τη ζωή.

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Προέδρου του Φεστιβάλ «Chacun son cinema» το οποίο ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από παλιότερη συνέντευξή του, όπου είχε ερωτηθεί: «Γιατί κάνετε σινεμά;».

«Για μένα, για τους φίλους μου, για να νικήσω τον χρόνο», είχε απαντήσει ο Αγγελόπουλος.

Η ταινία σε σκηνοθεσία Ζακόμπ είχε γυριστεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Φεστιβάλ όπου είχε παρευρεθεί ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος μαζί με του Ρομάν Πολάνσκι, Βάλτερ Σάλες, Γκας Βαν Σάντ κ.α.

Οι σχέσεις του αδικοχαμένου Έλληνα σκηνοθέτη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν πολύ καλές καθώς ο ένας έτρεφε απεριόριστη εκτίμηση για το έργο του άλλου.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ζιλ Ζακόμπ άλλωστε πέρασαν από τις Κάννες ταινίες του Αγγελόπουλου όπως το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μετέωρο βήμα του πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και βεβαίως το «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» που χάρισε στον αδικοχαμένο σκηνοθέτη τον Χρυσό Φοίνικα.

Πηγή: www.radar.gr