«Σε καιρούς κρίσης, σαν αυτούς που ζούμε σήμερα δηλαδή, η φυσική δύναμη γίνεται πολύ σημαντική». Με αυτά τα λόγια, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζάκ Οντιάρ μίλησε για τη φυσική αντοχή αλλά και τη δύναμη της θέλησης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Αυτό πραγματεύεται και η ταινία του «Rust and bone» με πρωταγωνιστές τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ματίας Σένερτς.

Το «Rust and bone» προβλέπεται να είναι στα φαβορί σε διάφορες κατηγορίες, ειδικά σε αυτές των ερμηνειών. Η Κοτιγιάρ υποδύεται μια εκπαιδεύτρια φαλαινών, η οποία χάνει τα πόδια της έπειτα από ένα ατύχημα. Έχει ήδη γνωρίσει τον Αλί, έναν τύπου του περιθωρίου, που είναι μπλεγμένος με τζόγο, μπόξ και παρανομίες, μεγαλώνει μόνος τον γιό του, και μένει προσωρινά στο σπίτι της αδερφής του. Η σχέση μεταξύ τους θα οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό του νοήματος της ζωής και για τους δύο.

Η Κοτιγιάρ εξομολογήθηκε πως δυσκολεύτηκε με το ρόλο της. «Ακόμα και όταν τελείωσα το διάβασμα του σεναρίου, δεν είχα καταλάβει ποια ήταν η γυναίκα που έπρεπε να υποδυθώ. Αποφάσισα όμως, να την ανακαλύψω γιατί με είχε γοητεύσει», είπε. Έκανε μαθήματα κολύμβησης για να κολυμπάει χωρίς να κινεί πόδια της. Το πιο σημαντικό όμως, εργαλείο, ήταν, όπως εξήγησε, «η φαντασία. Έπρεπε να φαντάζομαι πώς νοιώθει μια γυναίκα ανάπηρη και έπειτα πώς συμπεριφέρεται με μεταλλικά πόδια».