Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, Νάνι Μορέτι, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί οι διαβουλεύσεις των κριτών δεν γίνονται πλέον τόσο κρυφά όπως αυτές του παπικού κονκλαβίου.
Πριν από ένα χρόνο, ο ιταλός κινηματογραφιστής είχε παρουσιάσει στην Κρουαζέτ την ταινία «Habemus Papam», στην οποία αφηγείται τις μηχανορραφίες του κονκλαβίου, όπου κλείνονται οι καρδινάλιοι προκειμένου να εκλέξουν τον εκάστοτε Ποντίφικα και τον πανικό που καταλαμβάνει -σύμφωνα με το σενάριο- έναν από αυτούς τη στιγμή της εκλογής του.
«Τα δύο τελευταία ταμπού ήταν η σιωπή στις Κάννες και η σιωπή του κονκλαβίου. Σήμερα δεν μένει παρά μόνον το κονκλάβιο…» εξήγησε ο Μορέτι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρεί ο πρόεδρος και η κριτική επιτροπή.
«Δεν κατανοώ αυτήν την καινοτομία της συνέντευξης Τύπου μετά το παλμαρέ, αυτό δεν υπήρχε πριν κάποια χρόνια», τόνισε.
Δίνοντας ραντεβού στα μέσα ενημέρωσης για τις 27 Μαΐου, ημέρα της ανακοίνωσης του νικητή του Χρυσού Φοίνικα, ο Μορέτι προειδοποίησε: «Θα πούμε πολύ διπλωματικά πράγματα, πολύ κοινότυπα» και μετά μικρή παύση, πρόσθεσε: «Ίσως και όχι…».
Η κριτική επιτροπή του 65ου Φεστιβάλ των Καννών συγκροτείται από τέσσερις ηθοποιούς, τέσσερις σκηνοθέτες κι έναν μόδιστρο, τον Γάλλο Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
«Δεν έχω εξετάσει τη ζωή των άλλων, γνώριζα τον καθέναν από αυτούς και τους εκτιμούσα άπαντες και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί τους και ιδίως διότι είναι άνθρωποι χαρούμενοι με πολύ χιούμορ, και πρόκειται να κάνουν μία πολύ καλή κριτική επιτροπή», τόνισε ο Μορέτι.
«Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε συχνά, κάθε δύο ημέρες», πρόσθεσε με χιούμορ.
Ερωτηθείς για το δικό του ρόλο ως προέδρου, ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης απάντησε πως βλέπει εαυτόν ως «ένα είδος αρχηγού της τάξης». «Αυτό που προέχει είναι να δούμε όλες τις ταινίες με την ίδια προσοχή, με τον ίδιο σεβασμό», τόνισε.