Αρχίζει σήμερα το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με την ταινία «Moonrise Kingdom» του Wes Anderson να ανοίγει την αυλαία. Πρωταγωνιστές είναι οι Bruce Willis και Edward Norton και η ταινία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, διεκδικώντας ένα από τα βραβεία.

Οικοδέσποινα της τελετής έναρξης και λήξης του φεστιβάλ θα είναι η Γαλλίδα σταρ του «The Artist» Berenice Bejo, ενώ πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι ο ιταλός Nanni Moretti. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν οι Ewan McGregor, Diane Kruger, Alexander Payne αλλά και ο σχεδιαστής μόδας Jean-Paul Gaultier.

Πριν την προβολή της πρώτης ταινίας του φεστιβάλ, ο Sacha Baron Cohen σχεδιάζει το δικό του event, για την προώθηση της ταινίας του «The Dictator».

Στην Γαλλική Ριβιέρα την τιμητική του θα έχει και ο Βρετανός πράκτορας 007, καθώς για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη ταινία James Bond, έχουν διοργανωθεί ειδικές προβολές ορισμένων από τις πιο σημαντικές ταινίες του.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι οι «Holy Motors» του Λεός Καράξ με την Κάιλι Μινόγκ, «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, «Lawless» του Τζον Χίλκοουτ με τους Γκάρι Όλντμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζέσικα Τσαστέιν και Γκάι Πιρς, «Killing them softly» του Άντριου Ντόμινικ με τους Τζέιμς Γκαντολφίνι και Ρέι Λιότα, «Amour» του Μίκαελ Χάινεκε με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά του περίφημου βιβλίου «On the road» του Τζακ Κέρουακ από τον Βάλτερ Σάλες με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ.

Στις Κάννες αναμένεται να βρεθούν φέτος πολλά διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως οι Brad Pitt, Nicole Kidman, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Matthew McConaughey, Marion Cotillard και άλλοι.

Γαλλική φεμινιστική οργάνωση καταγγέλλει το γεγονός ότι καμία από τις 22 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα. Η διαμαρτυρία γίνεται μέσω επιστολής της φεμινιστικής οργάνωσης Le Barbe στην εφημερίδα «Le Monde» με τίτλο: «Στις Κάννες, οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες τις ταινίες τους». Την επιστολή έχουν συντάξει η παραγωγός και ηθοποιός Φανί Κοτενσόν και η σκηνοθέτης Βιρζίνι Ντεσπάντ, καθώς και η Κολίν Σερόν.