Με την εορταστική περίοδο να έχει λήξει και επισήμως οργανώστε την πρώτη σας έξοδο με τους συναδέλφους μετά το γραφείο σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία- καφενεία που ακολουθούν για να τα πείτε και να τα πιείτε.

Νόστιμοι μεζέδες, όμορφοι χώροι -στην πλειοψηφία τους γραφικοί και με μια σχετικά παλιακή ατμόσφαιρα- και η καλή σας διάθεση συνθέτουν το τρίπτυχο που θα σας κάνει να περάσετε (για ακόμη μία φορά) ένα αξέχαστο απόγευμα στο κέντρο της πόλης.

Η Αυλή

Η Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Σερσέ Λα Φαμ

Καφενείο με την αισθητική μπιστρό ή μπιστρό με τη φιλοσοφία καφενείου; Ό,τι και να επιλέξετε η ουσία του Σερσέ Λα Φαμ επί της Μητροπόλεως (νο 46), στο κέντρο της Αθήνας δεν αλλάζει. Θα το προτιμήσετε για τους νόστιμους και ευφάνταστους μεζέδες του, βασισμένοι σε παραδοσιακές συνταγές από διάφορα σημεία της χώρας, ιδωμένοι, ωστόσο, με ένα πιο σύγχρονο twist. Ελληνικός καφές με λουκουμάκι για εκείνους που θα το προτιμήσουν για τον καφέ τους.

Ατλαντικός

Μεζεδοπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Ένα από τα πιο παλιά γευστικά στέκια στην περιοχή, που έχει συνδυάσει το όνομά του με το παρελθόν της. Η Λέσβος, επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο38) είναι ένα μεζεδοπωλείο που λειτουργεί για περισσότερο από 50 χρόνια. Νόστιμοι ουζομεζέδες που μεταφέρουν στο όμορφο νησί του Αιγαίου και μια ατμόσφαιρα θαλπωρής παλιακιά, που, ωστόσο, αξίζει να βιώσει ακόμη και ο πιο μοντέρνος γευσιγνώστης. Κεφτεδάκια και κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος παστός από τον ιδιοκτήτη, φάβα με κρεμμύδι, χταπόδια στα κάρβουνα και σουπιές, φρέσκο καλαμάρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης στα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Κι αν δεν προλάβετε θα το κάνετε την επόμενη φορά, καθώς αν βρεθείτε έστω και μία φορά εδώ σίγουρα θα επιλέγετε η Λέσβο ξανά και ξανά για τους σπιτικούς της μεζέδες.

Πυρολίκι

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στον Κεραμεικό, το Πυρολίκι (Μεγ. Αλεξάνδρου 117) αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για την περιοχή με τις γευστικές προτάσεις του να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Με βάση την ελληνική κουζίνα, τα πιάτα του ξεχωρίζουν για το μοντέρνο twist τους, αλλά και την γεύση που είναι αξεπέραστη. Διαθέτει και μια τέλεια αυλή, την οποία θα λατρέψετε.