Όταν έγινε γνωστό ότι το Dexter, αποφάσισε να μας δώσει μια τελική εξήγηση σχετικά με το τέλος της δραματικής σειράς, κανείς δεν περίμενε ένα τόσο έντονο και δυναμικό comeback. O Michael C. Hall (a.k.a Dexter Morgan) είχε φορτίσει για τα καλά τις μπαταρίες του, και έμελλε να μας δώσει ένα τέλος που ίσως θα μπορούσε να ανακεφαλαιώσει τη ζωή του ήρωα.

Ο Dexter είναι λίγο πολύ γνωστό από τις προηγούμενες σεζόν ότι υπήρξε (στο μυαλό του πάντα) ένας μέγας «justice warrior» με αρκετούς να θεωρούν την πλοκή της σειράς αριστουργηματική ενώ κάποιοι άλλοι απλά άρρωστη. Πρόκειται για μια από τις πιο controversial σειρές καθώς δίχασε επάξια το κοινό ως προς το χαρακτήρα του Dexter, κάτι το οποίο είδαμε πολύ πρόσφατα να εξελίσσεται και στο YOU του Netflix.

Η ευγενική φυσιογνωμία του Dexter Morgan, και το αίσθημα της δικαιοσύνης που προσπαθούσε να απονείμει, ερχόντουσαν πάντα σε κόντρα- συναίσθημα με το γεγονός πως, όπως και να το κάναμε ο Dexter ήταν στη βάση του ένας μανιακός serial killer, που ίσως απλά είχε δώσει μια «dark passenger» δικαιολογία στις σκοτεινές του ορμές και δυστυχώς τίποτα δε μπορούσε να “ξεπλύνει” το παρελθόν του.

Τι θα δούμε στο final chapter (ακολουθούν spoilers)

Στη 9η final chapter σεζόν συναντάμε λοιπόν τον Dexter δέκα χρόνια μετά σαν Jim Lindsay, ο οποίος έχοντας αλλάξει οδό και αριθμό προσπαθεί να κάνει «blend in» σε μια νέα κοινότητα, χωρίς κανείς να γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα. Η μικρή απομακρυσμένη κωμόπολη δε θυμίζει σε τίποτα τα πολυτελή φώτα του Miami και από την αρχή μας γίνεται ξεκάθαρο ότι πλέον ο πρωταγωνιστής θέλει ακριβώς αυτό: Να περνά μεν απαρατήρητος αλλά και ίσως όχι, καθώς γίνεται λίγο «βλαχοδήμαρχος» στην προσπάθεια του να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Στην ηρεμία όμως που αναζητά, ο Dexter θα «κοπεί» από τα πρώτα κιόλας μαθήματα. Η αδερφή του Deb ζει για τα καλά μέσα στο κεφάλι του και οι δυό τους συνεχίζουν τους έντονους διαλόγους του παρελθόντος όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Δυστυχώς όμως ο πραγματικός εαυτός του Dex δε θα αργήσει να βγεί στην επιφάνεια αποδίδοντας το δικό του «κώδικα δικαιοσύνης» απέναντι στο νεαρό Matt Caldwell, γιό του «δε θες να μπλέξεις μαζί μου» Kurt Caldwell. Ο πρώτος θα συναντήσει το δημιουργό πριν καλά καλά το καταλάβει, ενώ ο δεύτερος κρύβει επάνω του τις αμαρτίες όλου του Iron Lake.

Όπως λοιπόν είναι λογικό και αναμενόμενο θα αναπτυχθεί μια μίνι γιγαντο-βεντέτα ανάμεσα στις δύο πλευρές με αινιγματικό «κλειδί» τον γιό του Dexter, Harrison ο οποίος παλεύει με τα δικά του σκοτάδια, αναζητώντας ανά δύο λεπτά απαντήσεις από τον πατέρα του τις οποίες δε θα πάρει, τουλάχιστον μέχρι πριν τα δύο τελευταία επεισόδια της σεζόν.

Στο όλο μοτίβο της σειράς μπλέκεται η Angela και τωρινή σχέση του Dexter (γιατί όταν θες να κρυφτείς τα φτιάνεις με την αρχηγό της αστυνομίας, έτσι απλά γιατί μπορείς), η οποία ενώ στην αρχή θεωρεί ότι έχει βρεί τον prince charming, αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι κοιμάται με τον Bay Harbor Butcher. Γιατί στην τελική δεν πειράζει, αν δε κάνει καριέρα στο Dexter μπορεί κάλιστα να γίνει επεισόδιο στο «Who The (Bleep) Did I Marry?».

Η αλήθεια είναι ότι η σειρά τελείωσε μόλις χθές οπότε τα spoiler δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι στόχος μου να αναλύσω τα γεγονότα, όσο το να σταθώ στην «αριστουργηματική σεναριακή συνταγή» που κατάφερε σχεδόν δέκα χρόνια μετά να καθηλώσει το κοινό του Dexter μπροστά από τις οθόνες του, σα να μη πέρασε μια μέρα.

Η άποψη του Lordoftheseries.gr

Από τo μακρινό 2006 που έκανε πρεμιέρα η δημοφιλής σειρά έως και σήμερα έχει καταφέρει να χτίσει ένα χαρακτήρα που όμοιος του δεν έχει υπάρξει. Tο Dexter δε χρειάστηκε καμία υπερβολή για να μπορέσει να κυριαρχήσει στις οθόνες μας σχεδόν δύο δεκαετίες. Πήρε μια συνταγή που λίγο πολύ έχουμε δει όλοι να εξελίσσεται στα αστυνομικά χρονικά, και έπλεξε γύρω από αυτή ένα «memoir» που υποσχέθηκε να παίξει με το μυαλό μας και τα κατάφερε.

Δεν είδαμε το Dexter γιατί απλά χαζεύαμε μια σειρά να περάσει η ώρα. Είδαμε το Dexter γιατί κατάφερε να μας βάλει στην σκοτεινή ψυχολογία ενός serial killer, o οποίος προφανώς και ήθελε μια δικαιολογία για να ικανοποιήσει τις «ορμές» του ώστε να κοιμάται πιο ήσυχος τα βράδια. Αν το δούμε φλατ o Dexter Morgan θα έπρεπε να έχει πεθάνει εδώ και χρόνια ή να έχει έστω φάει μια ωραιότατη θανατική ποινή που θα ζήλευε και ο Andrei Chikatilo, αλλά παρόλα αυτά η σειρά μας έδωσε το κλειδί σε μια ιστορία που το mindfuck πήγε σε ένα άλλο λέβελ και δε ξαναγύρισε πίσω.

https://www.youtube.com/watch?v=l9H1uSS_zkk