Δύο πολυαναμενόμενες ταινίες κάνουν πρεμιέρα σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ, καθώς και το comeback του Matrix, με τον Κιάνου Ριβς μετά από 20 χρόνια να ενσαρκώνει και πάλι το θρυλικό Νίο.

The Matrix Resurrections

Sci-Fi, 148΄

Σκηνοθεσία: Λάνα Γουατσόφσκι

Πρωταγωνιστούν: Κιάνου Ριβς, Κάρι-Αν Μος, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Κριστίνα Ρίτσι, Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν, Τζέσικα Χένγουικ, Τζόνοθαν Γκροφ

Επιστροφή σε έναν κόσμο με δύο πραγματικότητες. Η μία είναι η καθημερινότητα. Η άλλη κρύβεται πίσω της. Για να ανακαλύψει αν η δική του πραγματικότητα υφίσταται ή είναι ένα νοητικό κατασκεύασμα, για να γνωρίσει τον πραγματικό του εαυτό, ο κύριος Άντερσον (Κιανού Ριβς) πρέπει να ακολουθήσει ξανά τον λευκό λαγό. Και αν ο Τόμας ή ο Νίο έχει μάθει κάτι καλά, είναι ότι αυτή η επιλογή, ακόμα κι αν είναι ψευδαίσθηση, είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ή να μπει στο Matrix. Φυσικά, ο Νίο ξέρει ήδη τι πρέπει να κάνει. Αυτό που δεν ξέρει ακόμα είναι ότι το Matrix έχει ισχυροποιηθεί και έχει γίνε πιο επικίνδυνο από ποτέ. Όλα αυτά του θυμίζουν κάτι. Déjà vu.

Σμύρνη μου Αγαπημένη

Δραματική, 140΄

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Ozdemir Ciftcioglu, Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Dunkan Skinner, Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Ανδρέας Νάτσιος, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ian Roberson, Joanna Kalafatis και ο Γιάννης Βογιατζής Special guest stars: Jane Lapotaire, Susan Hampshire και ο Rupert Graves

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς Φιλιώς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές
γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Φεγγαρόσκονη (Moonbound)

https://www.youtube.com/watch?v=vGH4ieM_52Q&feature=emb_title&ab_channel=Tanweer

Κινούμενα Σχέδια, 84΄

Σκηνοθεσία: Αλι Σαμαντί Αχάντι

Βασισμένο σε ένα από τα πιο δημοφιλή γερμανικά παιδικά βιβλία, το Moonbound αφηγείται την ιστορία του μικρού Πιτ, ο οποίος θα ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι μαζί με άλλους δύο θεότρελους τύπους, ώστε να σώσει τη μικρή του αδερφή.

Gunda

Nτοκιμαντέρ, 93΄

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Κοσακόφσκι

Ασπρόμαυρο, χωρίς διαλόγους ή μουσική, υπό τη συνοδεία μόνο των ήχων του περιβάλλοντος, το νέο ντοκιμαντέρ του δεξιοτέχνη Ρώσου σκηνοθέτη έρχεται να μας βυθίσει στην καθημερινότητα των ζώων μιας φάρμας και να μας υπενθυμίσει ότι, όπως εμείς, έτσι κι εκείνα, δεν είναι απλά «πρώτη ύλη», αλλά πλάσματα που ζουν κι αισθάνονται.