«Θυμάμαι, αποβραδίς είχε γίνει μπλόκο από τους Γερμανούς σ’ ένα κουτούκι και κανείς μας δεν ήξερε ποιος θα φύγει ζωντανός από μέσα. Μ’ έβαλαν και έπαιζα μέχρι το πρωί. Το χάραμα μας άφησαν να φύγουμε. Έξω το χιόνι ήταν στρωμένο, και όπως πήγαινα για το σπίτι είδα τόπους- τόπους πηχτό κόκκινο αίμα. Μέσα στο λίγο φως είδα το παλικάρι που ήταν σκοτωμένο. Γύρισα σπίτι μου και έγραψα το τραγούδι. Ο πρώτος του τίτλος ήταν “Ματωμένη Κυριακή”».
Κάπως έτσι γράφτηκε η «Συννεφιασμένη Κυριακή». Αφηγήσεις του ίδιου του Βασίλη Τσιτσάνη σαν αυτή, αυτοβιογραφικά κείμενα και τραγούδια που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο πολιτιστικό μας DNA, όπως «Αρχόντισσα», «Το παράπονο του ξενιτεμένου» (Σαν απόκληρος γυρίζω), «Αχάριστη» κ.ά., θα ακουστούν, αύριο, Σάββατο (10 Ιανουαρίου) στον Πολυχώρο Τέχνης «Galerie δημιουργών» (Ελαιών 1α, Νέα Κηφισιά, στις 20.30, τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ).
Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης, και οι «Ρε Καντίνι» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασ. Τσιτσάνη, και βασισμένοι στις πρώτες, αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών τού μεγάλου Έλληνα τραγουδοποιού, παρουσιάζουν με σεβασμό, ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του, με αυτοβιογραφικά κείμενα του λαϊκού συνθέτη και στιχουργού, τραγούδια από όλη τη μουσική του διαδρομή και σπάνιο αρχειακό οπτικό υλικό.
Επίσης, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει, ως κεντρικό εορταστικό γεγονός, δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα έναρξης: 20:30).
Για τον σκοπό αυτόν καλεί εξαιρετικούς συντελεστές, που διασφαλίζουν την απόδοση του έργου τού κορυφαίου των λαϊκών με σεβασμό, ικανότητα και γνώση.
Ειδικότερα, η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, δύο σπουδαίες γυναικείες φωνές, αναλαμβάνουν να αποδώσουν το ποιητικό ιδίωμα των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος έχει ασχοληθεί ουσιαστικά τόσο με το έργο του μεγάλου συνθέτη όσο και με τη διαλεκτική σχέση που αυτό έχει με τις μουσικές σπουδαίων δημιουργών παγκοσμίως.
Πολυγραφότατος, μεγαλοφυής, καινοτόμος, με πλούσια φαντασία και έργο σπάνιας ποιότητας, μαστοριάς και καλαισθησίας, ο Βασίλης Τσιτσάνης έγινε ο συνθέτης που χωρίς αυτόν η εικόνα της ελληνικής μουσικής θα ήταν περιορισμένη και διαφορετική.
«Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου. Η φαντασία μου φτερούγισε παντού» έλεγε ο ίδιος. Εκατό χρόνια από τη γέννησή του ο Βασίλης Τσιτσάνης παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος όπως μόνο οι μεγάλοι της Τέχνης.
Στις δυο συναυλίες του Μεγάρου συμμετέχουν ακόμα οι μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης, Ηρακλής Ζάκας, Διαμαντής Σιδερίδης, Δημήτρης Λίβανος, Δημήτρης Ρέππας, Νίκος Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σιάμπος, Βασίλης Δρογκάρης και Χάρης Μέρμηγκας.