Όταν πρόκειται για σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας οι διαχρονικές διευθύνσεις είναι σχετικά λίγες. Οι δύο από αυτές, μάλιστα, μετρούν πολλά χρόνια λειτουργίας -κάτι που αποδεικνύει τη διαχρονικότητά τους και την αποδοχή τους από το κοινό. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι πιο μοντέρνες προτάσεις στην πιο σύγχρονη εκδοχή που σίγουρα κερδίζουν τα εύσημα του κοινού.

Λευτέρης

Οι μερακλήδες της πόλης δίνουν ραντεβού στον Λευτέρη, που λειτουργεί στην Ομόνοια (Σατωβριάνδου 20) από το 1951, όταν πρωτολειτούργησε το σουβλατζίδικο του κυρίου Σταύρου (το όνομα οφείλεται στο γιο του Λευτέρη, ο οποίος μεταλαμπάδευσε την τέχνη του και στο γιο του, τρίτη γενιά ιδιοκτητών).

Μην περιμένετε να δείτε γύρους, πατάτες και τζατζίκια. Σε αυτό το παλιό και καλό σουβλατζίδικο θα φάτε όλα κι όλα δύο πράγματα: τρομερό μπιφτέκι ή σουτζούκι σε πίτα με ντοματούλα, κρεμμύδι και καυτερό πιπέρι. Απλό, κλασικό, νοστιμότατο.

Ο Κώστας

Θρύλος για το εθνικό μας street food, το σουβλάκι του Κώστα σερβίρεται σε ένα κάθετο στη Μητροπόλεως δρομάκι, κοντά στο Σύνταγμα (Πεντέλης 5). Η αρχή έγινε το 1950 όταν ο παππούς Κώστας άνοιξε το πρώτο μαγαζί του επί της Αδριανού, στην Πλάκα.

Για να επιβεβαιώσετε οι ίδιοι γιατί πρόκειται για το καλύτερο σουβλάκι στην πόλη, δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε καθημερινές μέχρι το μεσημέρι και να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν στοϊκά για το πολυπόθητο σουβλάκι του.

Μην απογοητευτείτε. Το μότο «όχι άγχος» πάνω από την ψησταριά θα σας χαλαρώσει και δεν θα καταλάβετε πότε εξυπηρετηθήκατε κιόλας! Απλό, με αλάδωτη και σωστά ψημένη πίτα, το σουβλάκι του ο Κώστας το σερβίρει με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα, καυτερό πιπέρι και σος γιαουρτιού.

Hoocut

Με το πρωτότυπο και προσεγμένο concept του κατάφερε να κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του περί… σουβλακίου. Οι προτάσεις στο Hoocut, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, άκρως ενδιαφέρουσες, με το παραδοσιακό σουβλάκι να βρίσκεται στο επίκεντρο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες.