Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 από το Αθηνόραμα, στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.
Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 και πάνω.
Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με το δικό του ιδιαίτερο στυλ, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.
Μετά τις απονομέςκαι το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.
Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας,η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ,ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος οΠρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Υπεύθυνη Εταιρικής Ευθύνης της ΔΕΘ HELEXPO Μαρία Συλλοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, , ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021: METRO Cash & Carry, Acqua Panna – S.Pellegrino, Άλτις Ελαιόλαδο, Nespresso Professional, Le Monde
Υποστηρικτές: Κτήμα Γεροβασιλείου,Μ Dry, Septem
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2021
ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Varoulko Seaside 16/20
Aleria 15/20
GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne) 15/20
Sense (Ξεν. AthensWas)14,5/20
Artisanal Lounge & Gardens 14/20
Βασίλαινας 14/20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20
Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20
Χαρούπι 14,5/20
Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency) 14/20
Το Μανιτάρι 14/20
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort) 15/20
Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14,5/20
Μπουκαδούρα 14/20
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20
Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20
Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20
Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Pomo D’Oro (Κέρκυρα) 14/20
Toula’s Gastronomy (Κέρκυρα) 14/20
The White House of Laurence Durrell (Κέρκυρα) 14/20
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο) 14/20
ΗΠΕΙΡΟΣ
Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα) 14/20
ΚΡΗΤΗ
Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20
Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20
Avli (Ρέθυμνο) 14/20
La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος) 14/20
Ferryman (Ελούντα) 14/20
Hasika (Ρέθυμνο) 14/20
Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20
Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20
Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
Taverna (Ελούντα) 14/20
Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Broadway (Κως)14/20
Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20
Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20
Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος) 14/20
Παράγκα (Ρόδος) 14/20
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη) 15,5/20
Petra Restaurant (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20
Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20
Mikrasia Restaurant (Μύκονος) 14,5/20
Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris, Σαντορίνη) 14/20
FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη) 14/20
Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20
Ithaka (Ιος) 14/20
Ρόζας (Σαντορίνη) 14/20
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤOY DINER DE GALA TΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ
«Φυσιοκρατία»
Σύλληψη και δημιουργία : Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος
- Προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Ο.Π.Καλαμάτα.
- Πίτα φάβας, ταραμάς καπνιστός με ξύλο πορτοκαλιάς, πίκλες κουφοξυλιάς – άλυσσου – καρότου – πευκοβελόνων
Septem Mylos 1888, αιρετική lager
- Μαρούλι baby, λάδι πεύκου, κρέμα κρόκου, λουλούδια άγριου σκόρδου
Sauvignon Blanc 2019, Π. Γ. Ε. Επανομή, Κτήμα Γεροβασιλείου
- Μύδια γεμιστά με λαρδί, νερό ντομάτας, πέταλα καπουτσίνου, λάδι κουφοξυλιάς
Ξινόμαυρο ροζέ 2020, Π. Γ. Ε. Θεσσαλονίκη, Κτήμα Γεροβασιλείου
- Χταπόδι, κρέμα ντομάτας ,εμουλσιόν «καμένου»βουτύρου, φουντούκια σε ζύμωση, πίκλες λουλουδιών
Museum Collection Λευκό 2018, Μαλαγουζιά –Ασύρτικο-Chardonnay –Sauvignon Blanc- Viognier Π.Γ.Ε Επανομή, Κτήμα Γεροβασιλείου
- Χοιρινά μάγουλα, πέρλες κρεμμυδιού, φύκια τρούφας, λουλούδια ρίγανης
Evangelo 2019,Syrah–Viognier, Κτήμα Γεροβασιλείου
- Κρέμα γιαουρτιού, μύρτιλα σε ζύμωση, γύρη , πανσέδες
Μαστίχα M Dry
Νespresso Bianco Intenso Νespresso Bianco Delicato
Τα πιάτα του δείπνου συνόδευσαν τα premium ιταλικά νερά, S.Pellegrino light sparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και Acqua Panna Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την Τοσκάνη
*Το μενού του Diner de Gala υποστηρίχθηκε από το ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ
Συνέπραξε ο executive chef του «Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.