Μπορεί στην Ελλάδα να “αγγίζουμε” θερμοκρασίες καύσωνα, το Netflix όμως έφερε τον χειμώνα νωρίτερα με την Ισλανδική σειρά Katla/Κάτλα. Με δημιουργό τον Baltasar Kormákur (Trapped) και ένα ταλαντούχο cast (Björn Thors, Þorsteinn Bachmann, Ingvar Sigurdsson) η 1η σεζόν διαθέτει 8 επεισόδια των 45 λεπτών.

Ακολουθεί το review από την ομάδα του Lordoftheseries.gr

Βρισκόμαστε στην Ισλανδική κωμόπολη Vik, λίγο πιο πέρα από το ενεργό ηφαίστειο Katla. Τον έναν χρόνο που είναι “ζωντανό” τα πάντα στο Vik έχουν ερημώσει και έχουν καλυφτεί από το μαύρο της στάχτης. Οι λίγοι που έχουν παραμείνει είτε είναι κατά βάση επιστήμονες και γιατροί, είτε αστυνομικοί.

Ορισμένες μυστήριες “επισκέψεις” στους κατοίκους αυτούς από ανθρώπους γεμάτους στάχτες και πετρώματα, ανθρώπους που σχετίζονται με το παρελθόν του εκάστοτε χαρακτήρα, θα δημιουργήσουν πανικό και μεγάλη αναστάτωση στην κάθε περίπτωση.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την αστυνόμο Grima, που για καιρό έψαχνε την εξαφανισμένη αδερφή της αλλά και τον γεωλόγο Darri, τον οποίο ακολουθεί μία προσωπική τραγωδία. Αντίστοιχες “επισκέψεις” δέχονται ο πατέρας της Grima και ο επικεφαλής αστυνόμος Gisli.

Κάθε χαρακτήρας θα δοκιμαστεί και θα “ζήσει” το παρελθόν του, βιώνοντας το εξής δίλλημα: αν το παρόν δεν σου αρέσει και το αναπολείς το παρελθόν, τι κάνεις όταν ξαφνικά το ίδιο σου “χτυπάει” την πόρτα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι και το μήνυμα, αρκετά σημαντικό, που “περνάει” η σειρά.

Να πω την αλήθεια το trailer της σειράς με είχε ιντριγκάρει αρκετά ώστε να σημειώσω το Katla στο τηλεοπτικό μου “ημερολόγιο” και είναι ασφαλές να αναφέρω πως οι προσδοκίες μου ανταμείφθηκαν. Με μεγάλο ατού την υπέροχη κινηματογράφηση και τα απίστευτα Ισλανδικά τοπία, το Katla σε παίρνει από το “χέρι” σε μία “βαριά” και δραματική διαδρομή.

Στη διαδρομή αυτή σημαντικό ρόλο έχει η μουσική επιμέλεια με τα βιολιά, που είναι απόλυτα ταιριαστή με την ατμόσφαιρα της σειράς. Το μεταφυσικό στοιχείο υπάρχει, όμως δεν καθορίζει τη σειρά, αντιθέτως συμπληρώνει το “κάδρο” τους δράματος των χαρακτήρων.

Το μυστήριου που διακατέχει την ατμόσφαιρα είναι αυτό που κρατάει συνεχώς ζωντανό το ενδιαφέρον ενώ οι ερμηνείες στέκονται στο ύψος τους. Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί αυτή της-εκ των πρωταγωνιστριών-Gudrun Eyfjord, την οποία έβρισκα μονίμως ανέκφραστη.

Κατά γενική ομολογία, το Katla δεν είναι μία σειρά “εύκολη” για binge-watching και δεν θα το δουν με την ίδια άνεση όλοι. Όσοι το κάνουν όμως, είναι δεδομένο πως θα απολαύσουν αυτό το “σκοτεινό” τηλεοπτικό ταξίδι.