Η πολυαναμενόμενη 4η σεζόν του The Crown του επιτυχημένου ιστορικού δράματος του Netflix έρχεται στις 15 Νοεμβρίου.

To Lordoftheseries.gr είδε την σεζόν νωρίτερα και κάνει μια κριτική για την καλύτερη σεζόν μέχρι στιγμής χωρίς να κάνει κάποιο spoiler.

Η 4η Season του The Crown μας μεταφέρει στην δεκαετία του ’80 και εστιάζει σε δύο μεγάλα γεγονότα, την άνοδο και την πορεία της Μάργκαρετ Θάτσερ ως πρωθυπουργός αλλά και τον γάμο του Πρίγκιπα Καρόλου με την λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Η σειρά λοιπόν μπορεί να έχει να εξετάσει δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη Βασιλική οικογένεια μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Τα προβλήματα και το δράμα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κλιμακώνονται και πληθαίνουν και όλη η οικογένεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες. Πάνω κάτω μαθαίνουμε νέα πράγματα για όλους με σχεδόν κάθε “χαρακτήρα” να έχει επεισόδιο που εστιάζει σε αυτόν. Προσωπικά θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα η οποία έχει το δικό της στόρι αλλά λίγη Helena Bonham Carter παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Στην 4η σεζόν της η σειρά καταφέρνει να εντυπωσιάσει με τον υπέροχο τρόπο που παρουσιάζει τα γεγονότα. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό παίζει και ο ερχομός της Θάτσερ αλλά και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Είναι δυο χαρακτήρες κλειδί θα έλεγα καθώς τις βλέπουμε να φέρνουν νέα προβλήματα και αδιέξοδα στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Από την μια έχουμε την Μάργκαρετ Θάτσερ που δημιουργεί εντάσεις στον “επαγγελματικό” τομέα της Ελισάβετ και από την άλλη η Νταϊάνα φέρνει εντάσεις και προβληματισμούς στον οικογενειακό τομέα.

Η Gillian Anderson σκίζει στον ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο. Η ιστορία βέβαια λέγεται με πολύ ωραίο τρόπο, βλέπουμε την άνοδο της και την σκληρή πολιτική που άσκησε και δικαιολογημένα της δόθηκε ο τίτλος της σιδηράς κυρίας. Ενδιαφέρον αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός που τρέφει η Θάτσερ για την Βασίλισσα αλλά και οι στιγμές που οι δύο ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου έρχονται σε αντιπαράθεση.

Το μεγαλύτερο και ίσως πιο στενάχωρο κομμάτι όμως της σεζόν επικεντρώνεται στον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα. Ένας έρωτας που όπως παρουσιάστηκε στην σειρά δεν ήταν ποτέ αληθινός, γεμάτος προβλήματα και μιζέρια παρά την αγάπη και την υποστήριξη που είχε το ζευγάρι από τον λαό. Οι εντάσεις και οι εξωσυζυγικές σχέσεις των δύο είναι καταστροφικές με ένα μπαλάκι ευθυνών να αιωρείται στον αέρα αλλά πάνω από όλα να πρέπει να προστατευτεί το Στέμμα! Η Emma Corrin κάνει εκπληκτική δουλειά ως Πριγκίπισσα Νταϊάνα και η ομοιότητα της προκαλεί συγκίνηση. Η σειρά στην συγκεκριμένη ιστορία δεν κρατιέται και γίνεται αρκετά αποκαλυπτική κάτι που βρήκα παράτολμο αλλά και τρομερά ενδιαφέρον ταυτόχρονα.

Για ακόμα μια φορά η Olivia Colman εντυπωσιάζει ως Βασίλισσα Ελισάβετ και καταφέρνει να αναδείξει το βάρος του στέμματος που όπως έχουμε δει και άλλες φορές έρχεται σε σύγκρουση με τα προσωπικά της θέλω. Άλλες φορές σκληρή, άλλες πιο προσιτή και άλλες καυστική η Colman καταφέρνει να μεταδώσει την εικόνα μιας πραγματικά σκληρής και ισχυρής γυναίκας. Η σειρά έχει ένα πλούσιο εντυπωσιακό cast και ανέκαθεν αυτό ήταν το συστατικό της επιτυχίας της.

Η σκηνοθεσία της σειράς παραμένει στα υψηλά επίπεδα των περασμένων Seasons, ενώ η μουσική επένδυση φέτος καταφέρνει να σε βάλει ακριβώς στο κλίμα της κάθε σκηνής. Γίνεται τόσο σωστά η μουσική τοποθέτηση που σε μαγνητίζει σε σύνολο μαζί με αυτό που βλέπεις. Ο πλούτος της παραγωγής ξεχειλίζει και αυτό φαίνεται τόσο στα εσωτερικά γυρίσματα αλλά και στα λεπτομερή κουστούμια που βλέπουμε στην σειρά.

Ο ερχομός της Πριγκίπισσας Νταϊάνα σηματοδοτεί την καλύτερη Season του The Crown. Το σενάριο σε συνδυασμό με τις τεχνικές λεπτομέρειες της σειράς προσφέρουν ίσως το καλύτερο ιστορικό δράμα της χρονιάς. Ίσως σε αυτό φταίει και το γεγονός ότι η 4η σεζόν ασχολήθηκε και με πιο μεταγενέστερα γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο οπότε σου διεγείρει λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον να δεις πως θα παρουσιαστούν κάποια πράγματα που ξέρεις ή νομίζεις ότι ξέρεις.

Το τεράστιο Cast της σειράς καταφέρνει για ακόμα μια σεζόν να συγκλονίσει με την προσθήκη της Gillian Anderson και της Emma Corrin να δίνουν νέα πνοή και πινελιές στην ιστορία της σειράς.

Η 4η σεζόν αποτελείται από 10 επεισόδια περίπου της μιας ώρας και η σειρά ήδη έχει ανανεωθεί για 5η αλλά και 6η σεζόν με την οποία θα ολοκληρωθεί.