Πειραματικές δίαιτες, αιθέρια έλαια, εναλλακτικές θεραπείες για το άγχος, καινοτόμες τεχνικές με τσιμπήματα μελισσών, ακόμα και το μητρικό γάλα επιστρατεύεται στις μέρες μας στην αέναη αναζήτηση του θαύματος.

Θαυματουργές πρακτικές νεότητας, θαυματουργές θεραπείες για κάθε νόσο, μικρά θαύματα για τα πάντα ψάχνει πλέον μανιωδώς ο Δυτικός. Δουλεύουν όμως;

Σε αυτά θέλει να δώσει απάντηση μια νέα και καταπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ, από αυτές που σου ανοίγουν τα μάτια. Γιατί εισβάλει πράγματι στα άδυτα της ακραία επικερδούς βιομηχανίας ευεξίας και μας αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα.

Εκεί που υπόσχεται υγεία και ευζωία δηλαδή, ίσως αυτά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όχι τουλάχιστον με τον τρόπο που εκφέρονται.

«(Un)Well» το λένε (αμετάφραστο το άφησε το Netflix) και ήρθε στις 12 Αυγούστου για να μας ξεβολέψει. Τηρεί μάλιστα ίσες αποστάσεις στην προσέγγισή του, αυτή την εκ βαθέων διερεύνηση θαυματουργών τεχνικών ευεξίας, και προσπαθεί να μην κρίνει όσους πιστεύουν ότι ένα τσίμπημα μέλισσας μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Αν παρατηρήσεις όμως προσεκτικά τα 6 ωριαία επεισόδια, θα δεις να διαμορφώνεται μια τάση: όλοι αναζητούν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.

Το σχόλιό του δεν στρέφεται μόνο στη βιομηχανία της ευεξίας, αλλά και εν γένει στο σύστημα υγείας. Είναι η απόγνωση του κόσμου που τον στρέφει σε εναλλακτικές θεραπείες αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αυτό μας λέει με κομψό τρόπο.

Είναι όμως και ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αμφίβολης ηθικής υποσχέσεις που δίνονται με όχημα το κέρδος.

Άνθρωποι που τις πιστεύουν, σκεπτικιστές και επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν σε ένα θέμα που σπανίως συζητείται δημοσίως. Ένα θέμα όμως που αποφέρει σε κάποιους αδιανόητα πολλά λεφτά, για 4,2 τρισ. δολάρια έκανε λόγο το 2018 το Global Wellness Institute (GWI)!

Ο όρος «ευεξία» περιλαμβάνει εξάλλου στις μέρες μας τα πάντα, προϊόντα, υπηρεσίες, ακόμα και συστήματα σκέψης. Από καθιερωμένες πρακτικές χαλάρωσης μέχρι αδιανόητα καμώματα που μοιάζει γελοίο ακόμα και να τα απαριθμήσεις.

Στην κινούμενη άμμο της ευεξίας βυθίζεται το «(Un)Well» για να δείξει πως τα θαύματα δεν είναι εύκολο να συμβούν. Και πως κάποιες φορές η απλή απάτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία…