Δύο συναυλίες «καρδιάς» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 31 Μαΐου, και το Σάββατο, 1η Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα φώτα θα κλείσουν και η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου θα ταξιδέψει τους ακροατές στον υπέροχο κόσμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Συνοδοιπόροι στην τέχνη από το 1983, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2012, και η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου συνεργάστηκαν σε οκτώ ταινίες, που αποτελούν ήδη ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά.
Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι εκείνη που ζωντάνεψε και έδωσε πνοή στις αμέτρητες εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε εικόνες που δεν εστίαζαν στο πρόσωπο, ή τον λόγο, αλλά σε ό,τι κρυβόταν πίσω τους: ένα τοπίο, ένα βλέμμα, μια κίνηση, μια χειρονομία, δύο λέξεις…
Αυτή η μουσική και τα τραγούδια που λειτούργησαν ως ο λόγος που άρθρωνε τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής αυτού του ανήσυχου, ευαίσθητου και ανυπότακτου «ποιητή των κινηματογραφικών εικόνων» και του υψηλού μέτρου, παρουσιάζονται στο πλαίσιο των δύο συναυλιών, που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής.
«Με την ψυχή στραμμένη στον μεγάλο ποιητή του κινηματογράφου θα πραγματοποιήσουμε αυτές τις συναυλίες» είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ελένη Καραΐνδρου και πρόσθεσε: «Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από την ECM η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας μου στο Μέγαρο το 2010.
Ανάμεσα τότε στους θεατές ήταν και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Και μολονότι η συναυλία περιείχε κυρίως θεατρική μουσική, αυτό το cd που κυκλοφόρησε πριν περίπου δύο μήνες -το Concert in Athens- αποτίει έναν φόρο τιμής στον μεγάλο απόντα. Ωστόσο, το Μέγαρο θέλησε να πραγματοποιήσει δύο συναυλίες μου, αφιέρωμα στον Θόδωρο, οι οποίες θα παρουσιάζουν το ευρύτατο φάσμα της συνθετικής μου εργασίας για τις 8 ταινίες του Αγγελόπουλου».
Για το μουσικό αυτό οδοιπορικό, που ακολουθεί ποιητικά τα πλάνα ενός κατεξοχήν εικαστικού κινηματογραφιστή, η Ελένη Καραίνδρου θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Αλέξανδρου Μυράτ, τους σολίστ-συνεργάτες της Βαγγέλη Χριστόπουλο (όμποε), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Ντίνο Χατζηϊορδάνου (ακορντεόν) και Αριστοτέλη Δημητριάδη (μαντολίνο), αλλά και τη μοναδική Δήμητρα Γαλάνη που θα ερμηνεύσει τα τραγούδια των ταινιών (Ταξίδι στα Κύθηρα, Πανσέληνος ο έρωτας, Τα βουρκωμένα μάτια μου).
«Κάθε φορά που έχουμε τέτοιες τραγικές απώλειες, όπως αυτή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το μόνο που μας μένει είναι να σκαλίζουμε τη μνήμη» ανέφερε η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία θα ερμηνεύσει τρία τραγούδια, ενώ – όπως είπε η ίδια- ονειρεύεται να έχει την τιμή να πει και άλλα. «Αν μπορούσα να κάνω τραγούδι όλη τη μουσική της Καραΐνδρου, θα το έκανα» συμπλήρωσε.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ξεχωριστή επιλογή από μουσικά θέματα για τις τελευταίες οκτώ ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ταξίδι στα Κύθηρα» του 1984, «Ο Μελισσοκόμος» του 1986, «Τοπίο στην Ομίχλη» του ’88, «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του 1991, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» του 1995, «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» του 1998, «Το Λιβάδι που δακρύζει» του 2003 και «Η Σκόνη του Χρόνου» του 2008.
Για τις ανάγκες της ερμηνείας των ταξιδιάρικων και συγκινητικών μελωδιών, που η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε για το Θόδωρο Αγγελόπουλο στα 28 χρόνια της σταθερής και δημιουργικής τους σύμπραξης, θα συνεργαστεί και το τζαζ τρίο «Human Touch» των Ντέιβιντ Λιντς (τενόρο σαξόφωνο), Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Σταύρου Λάντσια (πιάνο).
Παράλληλα με τις συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου το Μegaron Plus διοργανώνει έκθεση γύρω από το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των εικόνων». «Ενορχηστρωτής» της έκθεσης αυτής είναι ο δημιουργός και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος δούλεψε για περίπου ένα χρόνο με παλιούς του φοιτητές, σημερινούς απόφοιτους, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από ταινίες του Έλληνα κινηματογραφιστή με τον οποίο ο Ψυχοπαίδης συνδεόταν από τη δεκαετία του 1960, την εποχή λίγο πριν από τη Δικτατορία, όπου υπήρχε «μια ζύμωση απόψεων και ιδεών» όπως ανέφερε ο ίδιος.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευτυχής όταν υλοποιούνται τέτοια παντρέματα τεχνών, όπου το ζητούμενο τελικά είναι να προχωρήσει σε κάτι παραπάνω από το να είναι μία απλή αναφορά μνήμης. Αλλά να γίνει ταυτόχρονα η αφετηρία για να γεννηθούν καινούριες δημιουργικές φόρμες. Και θα έλεγα -αυτό που θα άρεσε και στον Θόδωρο, πιστεύω- να υπάρξει μία καλλιτεχνική εξέγερση των ελεύθερων συνειδήσεων» είπε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.
«Για εμάς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η θέση του Θόδωρου στον κινηματογράφο και γενικότερα, ως ένας δημιουργός μέσα σε έναν κοινωνικό χώρο που σημάδεψε με πολύ έντονο τρόπο -και με το έργο του και με τη στάση του- τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες γενεών τώρα. Βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον και ζωντανό να πιάσουν το νήμα αυτή τη στιγμή νέοι δημιουργοί, οι οποίοι “ξαναδιαβάζουν” τον Θόδωρο με έναν διαφορετικό τρόπο. Να πιάσουν το νήμα ενός πράγματος, το οποίο δεν έπαψε ποτέ να ισχύει -δηλαδή, το ιστορικό ήθος της φόρμας, η πεισματική στάση του δημιουργού, η εμμονή και η δύναμη του να σταθεί σε πράγματα που πιστεύει χωρίς καμία έκπτωση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που επιχειρούν μέσα από αυτήν τη συνάντηση τεχνών είναι η μεταφορά ενός αισθήματος, που επιχειρεί να γεφυρώσει καλλιτεχνικά διαφορετικές γενιές δημιουργών. «Να δείξουμε πως μπορούν αυτή τη στιγμή οι νέοι δημιουργοί να κάνουν ένα έργο, το οποίο μπορεί να περιέχει όλο τον πυρήνα και την ουσία του κινηματογραφικού έργου και ταυτόχρονα του ανθρώπου. Του Θόδωρου του ίδιου» κατέληξε.
Η έκθεση θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τις 30 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου στο φουαγιέ του ισογείου.