Πώς γίνεται μια ταινία που δεν έχει βγει ακόμα στις αίθουσες να διχάζει τόσο το κοινό και να συγκεντρώνει σχεδόν αποκλειστικά κριτικές ή του ύψους ή του βάθους;
Αν μιλάμε για το νέο φιλμ του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», γίνεται και παραγίνεται, μιας και έχει μετατραπεί σε προνομιακό χώρο προπαγάνδας, βιτριολικών σχολίων και πολιτικής αντιπαράθεσης!
Όλα γίνονται στο IMDb, το μεγάλο online database με τις ταινίες, που αυτές τις μέρες έχει μετατραπεί σε ελληνική υπόθεση. Στην αρχή ήταν προφανώς όσοι αντιστρατεύονταν τον Βαρουφάκη που έμπαιναν και έβαζαν στις κριτικές του κοινού 1/10 στην ταινία.
Έτσι ξεκίνησε το πράγμα, που πέρασε και στα κοινωνικά μέσα και όλοι ζητούσαν ένα link για να μπουν να δώσουν αρνητική κριτική. Ναι, σε μια ταινία που δεν είχαν δει. Απλώς επειδή είχε να κάνει με πράγματα που δεν τους άρεσαν. Ακόμα και για θεωρίες συνωμοσίας μιλούσαν, αποκαλώντας το φιλμ «χειρότερη ταινία της δεκαετίας» κι άλλα τέτοια υπέροχα.
Το τελευταίο 24ωρο βέβαια, καθώς η μάχη μαίνεται ώρα με την ώρα, το κλίμα έχει αλλάξει. Στις 931 αρνητικές ψήφους (αξιολόγηση 1/10) υπάρχουν τώρα και… 901 θετικές (που δίνουν το απόλυτο 10/10!), φτάνοντας έτσι τον μέσο όρο της ταινίας στο 5,5. Διασώζοντάς τη από τον διασυρμό προφανώς. Παρά το γεγονός ότι, θα το ξαναπούμε, όλοι αυτοί δεν έχουν δει φυσικά το φιλμ, που έκανε μόλις την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και απέχει ακόμα μερικές βδομάδες μέχρι να βγει στη σκοτεινή αίθουσα.
Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι» και έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι δεξιοί τη βλέπουν ως προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι πάλι μιλούν για σωστή πολιτική αγιογραφία του Βαρουφάκη και άλλοι τέλος κάνουν λόγο για την άλλη πλευρά που δεν ακούστηκε ποτέ και πρέπει επιτέλους να πει κι αυτή τα δικά της.
Πού θα φτάσει και πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία της νέας ταινίας του Γαβρά μέχρι να βγει στα σινεμά στα τέλη Σεπτεμβρίου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ο πόλεμος μαίνεται σε όλα τα μέτωπα και έχει μεταφερθεί για τα καλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την ώρα που μας έρχονται και οι πρώτες -πραγματικές- κριτικές του φιλμ από επαγγελματίες κριτικούς και θεωρητικούς του σινεμά, μερίδα του ελληνικού κοινού έχει κατασταλάξει στη γνώμη της. Σε μια ταινία που δεν έχει δει. Σε μια ταινία που προαποφάσισε πως είναι αριστούργημα. Ή «πατάτα». Μέση οδός δεν χωράει εδώ…