Λίγες ώρες απέμειναν για τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2019, όπου εμφανίζεται η Κατερίνα Ντούσκα με το «Better love». Και τόσο τα προγνωστικά, όσο και τα σχόλια των φαν του διαγωνισμού είναι με το μέρος της. Αν και τις τελευταίες ημέρες, στα στοιχήματα η Ελληνίδα τραγουδίστρια έχει πέσει στη 12η θέση (από την 9η) που ήταν, όμως, θα πρέπει να συμβεί κάτι το συγκλονιστικό για να μην περάσει στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Κι επαναληφθεί, έτσι το περσινό σκηνικό, όπου η Γιάννα Τερζή είχε αποκλειστεί στον ημιτελικό.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Άλλωστε, η πορεία της χώρας μας στα 65 χρόνια του θεσμού θεωρείται καλή, ενώ από το 2004 μέχρι το 2013 είχε μόνο πετυχημένες εμφανίσεις, με κορύφωση την πρωτιά της Έλενας Παπαρίζου το 2005 με το «My number one».
Ας δούμε κι άλλα στοιχεία σχετικά με την παρουσία της Ελλάδας στην Eurovision:
Το 2016 δεν κατάφερε να προκριθεί με τους Argo, όπως και πέρυσι με την Γιάννα Τερζή.
Έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού 39 φορές από το 1974, με εξαίρεση το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000.
Δεν έχει τερματίσει ποτέ τελευταία.
Το ντεμπούτο της ήταν το 1974 με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» που τερμάτισε στην 11η θέση συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς.
Το 1975 δεν πήρε μέρος στην Eurovision ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ντεμπούτο της Τουρκίας στο διαγωνισμό, λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Το 1986 η Πωλίνα επιλέχθηκε στην εθνική επιλογή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό που εκείνη τη χρονιά θα γινόταν στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, αλλά η ΕΡΤ αποσύρθηκε απροσδόκητα. Η Πωλίνα δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε πολιτικές ταραχές στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ωστόσο, άλλοι έλεγαν πως ο πραγματικός λόγος που δεν πήρε μέρος η Ελλάδα ήταν ότι ο διαγωνισμός ήταν να γίνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Από το 1987 μέχρι το 1998 η χώρα μας είχε συνεχή εκπροσώπηση. Το 1998 δεν της επιτράπηκε να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια, οι βαθμοί της είχαν πέσει κάτω από το όριο, μετά και την 20η θέση του συγκροτήματος «Θάλασσα» και της Διονυσίας Καρόκη. Το επόμενο έτος, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2000 για οικονομικούς λόγους.
Η μεγάλη νίκη της Έλενας Παπαρίζου το 2005 έγινε 31 χρόνια μετά το ντεμπούτο της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Το «My Number One», κατείχε το ρεκόρ με το μεγαλύτερο αριθμό των δώδεκα βαθμών που δόθηκαν σε ένα τραγούδι (δέκα συνολικά) μαζί με την Κατρίνα και των Waves το 1997, με το «Love Shine A Light». Επίσης, η Ελλάδα με τη νίκη αυτή ήταν η πρώτη χώρα, που δεν είναι μέλος των Big Five και κέρδισε το διαγωνισμό, χωρίς να περάσει από έναν ημιτελικό. Το 2005, η Eurovision πραγματοποίησε ένα επετειακό πρόγραμμα, το Congratulations, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του διαγωνισμού, όπου το «My Number One» ήρθε τέταρτο στην ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή τραγούδια μισού αιώνα Eurovision, πίσω από το «Hold Me Now» (Ιρλανδία 1987, Τζώνι Λόγκαν), το «Nel blu Dipinto di blu» (Ιταλία 1958, Ντομένικο Μοντούνιο) και το «Waterloo» (Σουηδία 1974, ABBA).
Η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχημένη χώρα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, μετά την εισαγωγή του ημιτελικού γύρου το 2004.
Η Καίτη Γαρμπή πήρε μέρος στην Eurovision το 1993 με το «Ελλάδα χώρα του φωτός». Τερμάτισε στην 9η θέση, ενώ για χρόνια μετά παρέμενε μυστήριο αν φορούσε εσώρουχο τη βραδιά εκείνη, μιας και η τουαλέτα δια χειρός Σήλιας Κριθαριώτη είχε τολμηρά σκισίματα. Ωστόσο, η συμμετοχή της εκείνη κατέχει κι ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ, καθώς η Γαρμπή είναι η μόνη τραγουδίστρια στον θεσμό που εμφανίζεται 43 δευτερόλεπτα συνεχόμενα στον φακό χωρίς καμία απολύτως διακοπή, εστιάζοντας στα υπέροχα μάτια της.