Ο καλός καιρός μας έχει ξεσηκώσει και θέλουμε βόλτες στον ήλιο και χαλάρωση στη φύση. Δεν χρειάζεται να πάρουμε τα μακρινά βουνά για να απολαύσουμε την αναζωογονητική εμπειρία μιας απόδρασης και το μεγαλείο της φύσης. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Οάσεις πρασίνου μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί της αττικής φύσης προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για να γιορτάσουμε την άνοιξη και να περάσουμε όμορφα και χαλαρά με την παρέα ή την οικογένεια. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας πράσινες οάσεις και αφήνουμε σε εσάς την επιλογή.
Εθνικός Κήπος
Εντάξει, δεν βρίσκεσαι στους φημισμένους και ολάνθιστους Keukenhof Gardens στην Ολλανδία με τα περισσότερα από 800 είδη τουλίπας, ούτε στους Koishikawa Korakuen Gardens στο Τόκιο με τις ανθισμένες κερασιές και τις λίμνες με τα νούφαρα. Βρίσκεσαι, ωστόσο, στο κέντρο της Αθήνας και έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις καταπράσινες εικόνες, να παρατηρήσεις διάφορα είδη πτηνών και ζώων, να θαυμάσεις αρχαία ερείπια και προτομές επιφανών Ελλήνων. Ο Εθνικός Κήπος, ένας κατάφυτος παράδεισος στην καρδιά της Αθήνας, σε συνδυασμό με το χώρο του Ζαππείου προσφέρουν μια δροσερή βόλτα στη φύση και την ιστορία. Εδώ θα περιπλανηθείς μέσα σε μια απέραντη έκταση πρασίνου, με άπειρα ενδημικά δέντρα, αλλά και δέντρα που προέρχονται από άλλες ηπείρους, μια υπέροχη λίμνη, ένα μικρό ζωολογικό κήπο, μια παιδική χαρά και παιδική βιβλιοθήκη. Ένα μεγάλο πάρκο με χλοοτάπητα σε περιμένει πίσω ακριβώς από τις Ουασινγκτόνιες, όπου μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία ή ακόμη και πικνίκ με την οικογένεια ή την παρέα σου. Ο Εθνικός Κήπος παραμένει ανοιχτός για το κοινό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Ένας ζωτικός πνεύμονας πρασίνου που προσφέρει στους επισκέπτες του ευκαιρίες τόσο αναψυχής και ξεκούρασης όσο και μάθησης. Αυτό είναι το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στον Δήμο Καλλιθέας. Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, αποτελεί μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική. Όσοι φτάνουν στο πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Στο κέντρο του πάρκου κυριαρχεί το Ξέφωτο, ένας μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ο οποίος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών. Από τα σημαντικότερα σημεία του πάρκου ο Μεσογειακός Κήπος με μια μεγάλη γκάμα από αειθαλή και ενδημικά φυτά, ο λόφος απ’ όπου η πανοραμική θέα στη θάλασσα και την Ακρόπολη εντυπωσιάζει τους πάντες, ο Φάρος με τους γυάλινους τοίχους, καθώς και η Εσπλανάδα που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες. Θερινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 06.00-00.00
Βοτανικός Κήπος Διομήδους
Εσύ γνωρίζεις ότι στο Χαϊδάρι βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου; Ο λόγος για τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, που οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα και στο κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου. Με εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί πόλο έλξης για ξένους επιστήμονες και προσφέρεται για «μεθυστικές» βόλτες πλησίον του κέντρου της Αθήνας. Ευκάλυπτοι από την Ωκεανία, αγριοκαστανιές από τη Μεσόγειο, αφρικανικοί μελίανθοι, εντυπωσιακά αναρριχητικά φυτά και «ιστορικά» φυτά (ένα τμήμα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο) συνυπάρχουν σε μια έκταση 2.000 μοσχοβολιστών στρεμμάτων. Πρόκειται για μια μοναδική όαση με διαμορφωμένους κήπους, παγκάκια, τεχνητές λιμνούλες, cafe, κούνιες και φυσικό περιβάλλον ιδανικό για περπάτημα και πικνίκ. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον αριθμό 403 της Ιεράς Οδού, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 (10.00 τα Σαββατοκύριακα) έως τη δύση του ηλίου.
- Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com