Ο Γκοντό που όλοι περιμένουμε, ο Γκοντό – ο πολιτικός και κοινωνικός από-μηχανής Θεός, ο Γκοντό που δεν έρχεται αν δεν βάλουμε κι εμείς το δικό μας χέρι (σύμφωνα με το προφανές συμπέρασμα του πλέον… μπεκετικού κειμένου του Σάμουελ Μπέκετ και του αναφορικά ομότιτλου πολυπαιγμένου διεθνώς έργου του «Περιμένοντας τον Γκοντό») φτάνει και στη Θεσσαλονίκη.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», είναι το πιο γνωστό έργο του ιρλανδού δραματουργού και ίσως το σημαντικότερο θεατρικό έργο του 20ου αιώνα.
Γράφτηκε στα 1952 και είναι από τα πλέον πολυπαιγμένα έργα στη διεθνή θεατρική σκηνή.

Σύμφωνα με το «στόρι» δυο άστεγοι αλήτες (ή μήπως δύο πάμπτωχοι διανοούμενοι) περιμένουν στη μέση του πουθενά την άφιξη κάποιου μυστηριώδους Γκοντό που θα τους σώσει. Μόνο που ο… «Γκοντό» δεν έρχεται ποτέ.

Στην εποχή που γράφτηκε, ενσωμάτωνε την τραγική εμπειρία του παγκοσμίου πολέμου -που μόλις είχε τελειώσει- με την αναμονή για την ανασυγκρότηση πάνω στα ερείπια του ολέθρου.

«Το έργο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε καιρούς κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η απήχησή του ανανεώνεται και πάλι.
Ο καταναλωτισμός και η επί ματαίω απόκτηση υλικών αγαθών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» υπογραμμίζεται στο σημείωμα της σύγχρονης παράστασης του Θεάτρου Τέχνης.

«Εξήντα χρόνια από τότε που γράφτηκε, η αλλαγή που έχει συντελεστεί στη συμμετοχή των γυναικών σε πολιτικές και οικονομικές θέσεις στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, υπέβαλε την ιδέα τα πρόσωπα του Μπέκετ να χάσουν το φύλο τους και να δούμε ανθρώπινα πλάσματα -κι όχι μόνο άνδρες- στον τόπο και στον χρόνο του έργου.
Έτσι τους πέντε ανδρικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα και Εύα Οικονόμου Βαμβακά»

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Σουζάνας Χούλια, σκηνοθεσία και σκηνικά του Κωστή Καπελώνη και επιμέλεια κίνησης, Ειρήνης Στρατηγοπούλου.

Η παράσταση παίχτηκε με επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης Καρόλος Κουν τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2011-2012 και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, από την Τετάρτη 16 Μαΐου έως και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό).