Δύο μεγαλειώδεις παραγωγές στο Ηρώδειο, «στάσεις» σε αρχαία θέατρα της Ελλάδας και σε νησιά, συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Φουαγιέ του Θεάτρου Ολύμπια.

«Το τελευταίο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-12 μας επιφυλάσσει ιδιαίτερες συγκινήσεις, με διάσημους σκηνοθέτες, διεθνούς φήμης μονωδούς και έργα ορόσημα», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, στην εισαγωγή του προγράμματος για τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Με νότες ιταλικού ρομαντισμού θα «γεμίσει» ο τροβαδούρος-«Τροβατόρε» του Βέρντι το Ηρώδειο, στις 10 έως τις 14 Ιουνίου.
«Ο θεατής είναι θεατής του εαυτού του και της ιστορίας του. Στους καιρούς που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να βρει τον εαυτό του και τις αρχές του», ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο Ιταλός σκηνοθέτης Στέφανο Πόντα.

Η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, ένα από τα πιο γνωστά θρίλερ της όπερας, είναι η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ στο Ηρώδειο, που το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, από 26 έως 29 Ιουλίου. Υπό την μπαγκέτα του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο χρόνος γυρνά στη Ρώμη του 1800: ο βαρόνος Σκάρπια ζητά από τη Φλόρια Τόσκα μερικές στιγμές έρωτα, σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της.

Η «ψυχανάλυση» είναι το θέμα που η ΕΛΣ θα παρουσιάσει, με το δικό της τρόπο, στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Η αίθουσα του θεάτρου Ολύμπια θα φιλοξενήσει όχι μία, αλλά τρεις σύγχρονες όπερες, «Τον Διωγμένο» της Ευαγγελίας Τόνια, «Τον Φρόυντ για εκείνη, του Ιωσήφ Βαλέτ και την «Παλίρροια», του Μπόρις Μπλάχερ.

Εκτός από τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στις πρόβες, αύριο, ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ. «Η αυριανή παράσταση είναι έκπληξη», τόνισε ο διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής, Ρενάτο Τζανέλα, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «εξαιρετική» την πρώτη συνεργασία της σχεδιάστριας Σήλιας Κριθαριώτη για τα κουστούμια της παράστασης.

Ο Ιταλός χορογράφος και χορευτής, που «κλείνει» ένα χρόνο στο τιμόνι του μπαλέτου της Λυρικής, εκφράζει με κάθε ευκαιρία την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένας χώρος που πηγαίνω πολύ συχνά, με εμπνέει, με ηρεμεί», τόνισε ο Ρ. Τζανέλα. Η αναφορά του στη Ρωμαϊκή Αγορά δεν ήταν, φυσικά, τυχαία, αφού στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου θα παρουσιάσει στον αρχαιολογικό χώρο το 23ο κονσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ και το «Αυτοκρατορικό» του Μπετόβεν.

«Υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», χαρακτήρισε τη δουλειά της ΕΛΣ ο Σταύρος Μπένος, διευθυντής του σωματείου «Διάζωμα», στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη αρχαίων θεάτρων και, σήμερα, εγκαινίασε τη συνεργασία του με τη Λυρική.

Συγκεκριμένα, η «όπερα της βαλίτσας» θα σταματήσει με τις αποσκευές της, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, στην Αιτωλοακαρνανία.

«Το ”Διάζωμα” είναι ένα κίνημα αγάπης σε μια σπουδαία κοινότητα που έχει αυτή η πατρίδα και είχε εξωθήσει στο περιθώριο, την αρχαιολογική κοινότητα», διευκρίνισε ο Στ. Μπένος. Στην Αρχαία Μεσσήνη, την καλύτερα σωζόμενη πόλη της ελληνιστικής περιόδου και στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, ένα λαξευμένο χώρο στο βράχο, η όπερα «Μποέμ» του Πουτσίνι «συναντά» τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Την 1η Ιουλίου, το «Διάζωμα» κάνει στάση στο Φεστιβάλ του Ναυπλίου, ενώ, από τις 19 έως 22 Ιουλίου, «Όλοι θα χορέψουν βαλς», στο Φεστιβάλ Σύρου, στην ομώνυμη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα.

Από το πρόγραμμα δεν λείπει η εκπαίδευση. Με τίτλο «Η όπερα, διαδραστικά, στα δημοτικά σχολεία», η ΕΛΣ επισκέπτεται Δημοτικά της Αθήνας και του Πειραιά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και φιλοδοξεί να γνωρίσει, από μέσα, τον κόσμο της όπερας, στους μαθητές.

Τέλος, η ΕΛΣ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι δύο φορείς ξεκινούν μια σειρά από κοινές δράσεις, ενόψει της μεταφοράς της Λυρικής στο νέο κτίριο, την ανέγερση του οποίου χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.