Ποιος είναι ο «Ξένος» της ομότιτλης παράστασης που ο Akram Khan τίμησε δίνοντάς της τον τίτλο της πολυσήμαντης Ελληνικής λέξης; Λάτρης της προγονικής του αλλά και της δικής μας μυθολογίας ο Άγγλος καλλιτέχνης συνενώνει τις Ινδικές του καταβολές με το μυθικό πρόσωπο του Προμηθέα, για να καταδείξει πως οι σπίθες φωτιάς που εκπολίτισαν την ανθρώπινη ζωή, μπορούν να γίνουν ελπίδες ειρηνικής ανάκαμψης και συμφιλίωσης των λαών.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο «Ξένος» είναι ο κάθε πρόσφυγας, κάθε τι ανοίκειο στη φύση μας, ο περιπλανώμενος, ο απαρνούμενος τον ίδιο του τον εαυτό που το σώμα του γίνεται άγνωστο κι’ αδιάφορο. Ο «Ξένος» είναι κάθε άγνωστος από από τους ένα εκατομμύριο Ινδούς που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποικιακός στρατός της Μ. Βρετανίας και «βίωσαν τη σφαγή σε βιομηχανική κλίμακα στα διάφορα πολεμικά μέτωπα». Ο «Ξένος» είναι ένα τελετουργικό κάθαρσης του σωματικού πόνου στον πόλεμο, και ηθικής αποκατάστασης του αποτιμημένου συνανθρώπου μας. Σήμερα που τα μέτωπα αυτά μετατοπίζονται διαρκώς και έχει χαθεί κάθε Ξένιος θεός, ο πόνος πετρώνει τη σκέψη και «δεν γνωρίζουμε αν είμαστε ακόμα ζωντανοί».

Το κείμενο «Ξένος» γραμμένο από τον καταξιωμένο Καναδό θεατρικό συγγραφέα Τζόρνταν Τάναχιλ, δίνει φωνή στον Ινδό στρατιώτη που με τα τραύματα του πολέμου διαταραγμένος ψυχικά, ξεκομμένος από την πατρίδα του, γίνεται πολλαπλά ξένος, ένας ανώνυμος κατεστραμμένων αρχείων.
Η χορογραφία του Akram Khan, που συνενώνει την τεχνική του κλασσικού Ινδικού κατάκ και του σύγχρονου χορού, είναι κάτι σαν πένθιμη ιεροτελεστία μνήμης και απόδοσης τιμών.

Ο «Ξένος» αντανακλά το πως νιώθει ο καλλιτέχνης για τον κόσμο σήμερα, για το πως ταξίδεψε με τον χορό του ως άποικος, το πως δένεται με τον γενέθλιο τόπο του μέσω των παραδόσεων, το πως εξανθρωπίζεται ο άνθρωπος, το πως χάνει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά του με τη βία, τη σκληρότητα και τη φρίκη. Το πάσχον σώμα του χορευτή με συναισθηματικό κι’ ευφυές κινητικό λεξιλόγιο, πάνω στο ευφάνταστο απόκρημνο και συμβολικό σκηνικό της Μιρέλα Βάϊνγκάρτεν, καταμαρτυρά την απορία, τη σύγχυση, τον τρόμο, τον φόβο.

Το αποπροσανατόλιστο σειόμενο συναίσθημα, την καταρράκωση της προσβολής, της αποπομπής, της αποξένωσης και της απόρριψης. Η υπερένταση και , ο εκφοβισμός, εκφράζονται με την περιστροφή, τις κοφτές ιερουργικές κινήσεις, την πτώση. Τα κουδουνάκια του κατάκ στους αστραγάλους των ποδιών καθώς ξετυλίγονται με τις αλυσίδες τους, γίνονται δεσμά μαζί με τα χοντρά σχοινιά που τραβούν πίσω από την κλιτή του σκηνικού κάθε αντικείμενο και τον ίδιο τον χορευτή.

Ένας χορευτικός βασανιστικός ανήφορος και κατήφορος ανάμεσα στη σκοτεινή και φωτεινή μας φύση. Μια δύσκολη κατάβαση και ανάβαση στη γνώση και στο ζόφο του πολέμου. Μόνος του ο χορευτής μάχεται το σκοτάδι του, ενώ ψηλά, άνωθεν του οι μουσικοί ντυμένοι το φως φαντάζουν σαν Ολύμπιοι θεοί (πολύ ωραία η σκηνή) – συντελεστές στο δράμα του.

Οι σχεδιασμοί φωτισμών του Michael Hullis, «χορογράφος του φωτός,» δημιουργούν ένα απερίγραπτης ομορφιάς εικαστικό τοπίο φωτιάς και αίματος, με συναισθηματικό εύρος. Τι να πούμε για τις μουσικές επενδύσεις της χορογραφίας – ένα ηχητικό πανδαιμόνιο με έντονη συγκίνηση, μείγμα ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής- και τις εξαιρετικές ερμηνείες των μουσικών!

Η παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη, με ισχυρή πολιτική θέση μιλάει με τρόπο συγκλονιστικό για κάθε τι που «λαθραία περνάει» από τη ζωή μας, με δέκτη το σώμα και την ψυχή μας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Χορογραφία & Ερμηνεία: Akram Khan
Σκηνογραφία: Mirella Weingarten
Σχεδιασμός Φωτισμών: Michael Hulls
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Kimie Nakano
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση & Σχεδιασμός Ήχου: Vincenzo Lamagna
Δραματουργία: Ruth Little
Συγγραφή Κειμένων: Jordan Tannahill
Διεύθυνση Προβών: Mavin Khoo

Χορευτής: Akram Khan
Μουσικοί: Nina Harries (κοντραμπάσο & φωνητικά), Andrew Maddick (βιολί), B C Manjunath (κρουστά & φωνητικά κρουστά [konnakol]), Tamar Osborn (βαρύτονο σαξόφωνο), Aditya Prakash (vocals)

Παραγωγή: Farooq Chaudhry
Βοηθός Παραγωγής: Lindsey Dear
Τεχνική Διεύθυνση: Richard Fagan
Τεχνικός Συντονισμός: John Valente
Διεύθυνση Σκηνής: Marek Pomocki
Μηχανικός Φωτισμών: Stéphane Déjours
Ηχοληψία: Julien Deloison
Τεχνικός: Russell Parker
Διεύθυνση Πρότζεκτ/Περιοδείας: Mashitah Omar
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Louise Edge από την LFX props & special fx

Η πρωτότυπη μουσική επένδυση συντέθηκε σε συνεργασία με τους μουσικούς και περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα Ρέκβιεμ σε Ρε μινόρε, K. 626 (Wolfgang Amadeus Mozart), «Hanging on the Old Barbed Wire» (παραδοσιακή σύνθεση), «Tu Karim» (παραδοσιακή σύνθεση), Chhap Tilak (Amir Khusro), Babul Mora (Nawab Wajid Ali Shah), Naiharwa (Kabir).

Ανάθεση του 14-18 NOW, του καλλιτεχνικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκατονταετηρίδα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Συμπαραγωγοί: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Αθήνα, The Grange Festival Hampshire (Χάμσαϊρ), Sadler’s Wells (Λονδίνο), New Vision Arts Festival (Χονγκ Κονγκ), Théâtre de la Ville (Παρίσι), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), National Arts Centre Ottawa (Καναδάς),
The 20th China Shanghai International Arts Festival (CSIAF) (Σανγκάη), Centro Cultural de Belém (Πορτογαλία), Festspielhaus St. Pölten (Αυστρία), Grec Festival (Βαρκελώνη), HELLERAUEuropean Center for the Arts (Δρέσδη), Edinburgh International Festival (Σκοτία), Adelaide Festival (Αυστραλία), Festival Montpellier Danse 2018 (Γαλλία), Julidans Amsterdam (Ολλανδία), Canadian Stage (Τορόντο), Romaeuropa Festival (Ρώμη), Torinodanza festival / Teatro Stabile di Torino – Teatro Nazionale (Ιταλία), The Music Center Los Angeles (Η.Π.Α.), Lincoln Center for the Performing Arts (Νέα Υόρκη), Danse Danse Montreal (Καναδάς), Curve (Λέστερ).

Χορηγός: COLAS
Με την υποστήριξη του Arts Council England

Ο Akram Khan είναι Εταίρος Καλλιτέχνης στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και στο Curve του Λέστερ.

Η παραγωγή του έργου έγινε στη διάρκεια καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency) στο The Grange (Χάμσαϊρ, Αγγλία) και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Παραστάσεις

21-27 ΦΕΒ 2018
(εκτός από 24 Φεβρουαρίου)
20:30

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 15, 25, 30, 36 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12, 20, 24, 29 €
Παρέα 10+ άτομα: 11, 18, 21, 25 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]