Σε μια γλυκιά βραδιά με ολόγιομο φεγγάρι κάτω από τον φωτισμένο Παρθενώνα, δόθηκε στο Ηρώδειο η εξαιρετική παράσταση «Sissi».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η Budapest Gipsy Symphony Orhestra και τα Μπαλέτα Experidance της Ουγγαρίας αποθεώθηκαν από τους πολυπληθείς θεατές που απόλαυσαν τους υπέροχους εξήντα καλλιτέχνες.

Όσοι είχαμε την τύχη να δούμε στο παρελθόν την απαράμιλλη σε δεξιοτεχνία ορχήστρα, μαγευτήκαμε για μια φορά ακόμη από το μουσικό πάθος των καλλιτεχνών. Τσιγγάνικη φλόγα, ένστικτο, φλογερός ρυθμός και δυναμική τεχνική απ’ όπου αναβλύζει η ψυχή και ο χτύπος της καρδιάς της λαϊκής παράδοσης της Ουγγαρίας.

Υπέροχες μελωδίες που συνδυάζουν με πρωτοτυπία, την παραδοσιακή μουσική και αξεπέραστα κλασσικά κομμάτια των Strauss, Lisjt και Brahmes οδήγησαν τα βήματα των χορευτών σε εντυπωσιακούς χορούς. Το πρώτο μέρος της παράστασης ήταν πιο χαλαρό, ενώ το δεύτερο μέρος με πιο ζωντανό ρυθμό, εντυπωσίασε ιδιαίτερα με τους ξυλοπόδαρους και τις μαριονέτες.

Πλούσια και εντυπωσιακά κοστούμια σε χρώμα άσπρο – μαύρο στο πρώτο μέρος και πολύχρωμα στο δεύτερο με το χαρακτηριστικό παραδοσιακό ύφος. Ιδιαίτερα όμορφο ήταν το κοστούμι της χορεύτριας που υποδυόταν την βασίλισσα Σίσσυ, πιστό αντίγραφο του ενδύματος με το οποίο παρουσιάζεται σε φωτογραφία.

Οι δουλεμένες χορογραφίες αποδίδουν και εξωτερικεύουν τη χαρά, τον έρωτα, την απιστία, τη ζήλια, τον πόνο, την μελαγχολική διάθεση και το ατίθασο του χαρακτήρα της πανέμορφης Σίσσυ.

Σε ηλικία δεκαέξι χρόνων η ξέγνοιαστη κοπελίτσα παντρεύεται τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο Ιωσήφ. Απειθάρχητη και αντισυμβατική με τα πρωτόκολλα της Αυλής γίνεται ενοχλητική στην Αριστοκρατία. Παιδί ακόμα η ίδια γίνεται μητέρα. Με το θάνατο της δίχρονης κόρης της, η σχέση της με την δεσποτική βασιλομήτωρ οδηγείται σε αδιέξοδο.

Για να ξεφύγει από την καταπίεση ταξιδεύει διαρκώς. Το 1867 στέφεται βασίλισσα της Ουγγαρίας και αγαπήθηκε πολύ από το λαό της. Ο θάνατος του γιου της Ροδόλφου την βυθίζει στη θλίψη και στον πόνο.

Τότε εγκατέλειψε τον σύζυγό της και βρήκε γαλήνη στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, μυήθηκε τον κλασσικό πολιτισμό και στα εξήντα ένα χρόνια της η γλυκύτατη βασίλισσα δολοφονείται στη Γενεύη. Σίσσυ ένα πρόσωπο πριγκιπικό που έγινε μύθος.