Συστήθηκε στο φιλόμουσο κοινό, παρέα με την Τουρκάλα Γκιούλ Χατζέρ Τορούκ και τη Γαλλίδα Σαντρίν Μονλεζούν (σχήμα Trio Tzane), ταξιδεύοντάς μας με τις αγγελικές φωνές τους στην πλούσια μουσική παράδοση των Βαλκανίων.
Τώρα, η Ξανθούλα Ντακοβάνου επιστρέφει, με μια διαφορετική παρέα αυτή τη φορά, το σχήμα Anassa, και με ένα προσωπικό ταξίδι, που διατρέχει τις μουσικές του κόσμου, μέσα από τη νέα δισκογραφική της δουλειά «Η Κυρά κι η Βάρκα».
Πρόκειται για μουσικές συνθέσεις της ιδιαίτερα ταλαντούχου ελληνίδας μουσικού, εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση, σε ένα μουσικό ταξίδι που συναντά την Ινδία, το Αφγανιστάν αλλά και την Ιαπωνία. Ένα περίτεχνο αμάλγαμα συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, που ερευνούν κοινούς ρυθμούς και μουσικούς δρόμους.
«Στοιχείο υδάτινο, περιβάλλον γυναικείο. Από το Αιγαίο και τα βουνά της Ηπείρου ως την Ινδία, το Αφγανιστάν, την Ιαπωνία κι από κει σε μέρη φανταστικά… Ποιήματα αγάπης και ξεχωρισμού, μυστικά ειπωμένα στα στοιχεία της φύσης και μια αναζήτηση του εαυτού μας- τραγουδισμένη στα ελληνικά…».
Έτσι περιγράφει η ίδια η Ξανθούλα τη νέα αυτή δισκογραφική δουλειά, που έχει «ντύσει» με μια σειρά φωτογραφίες υψηλής αισθητικής ο Γάλλος δημιουργός Remy Perthuisot.
Συνοδοιπόροι της Ξανθούλας σ’ αυτή τη νέα της μουσική απόπειρα είναι ο Kengo Saito (ινδικό σιτάρ, αφγανικό ραμπάπ, ενορχήστρωση), η Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι, ενορχήστρωση), ο Guillaume Barraud (ινδικό φλάουτο μπανσούρι, ενορχήστρωση) και η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο, ενορχήστρωση).
Η Ουρανία στο σαντούρι «παίζει την κοσμική αρμονία», η Σοφία στο τσέλο «κοιτάει τη γη», ο Guillaume στα μπανσούρι «φέρνει τον αέρα», ο Kengo στο σιτάρ «συναντάει τον αιθέρα» κι η Ξανθούλα «τραγουδάει τη θάλασσα».
Η Ξανθούλα Ντακοβάνου ασχολείται με το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και τις φωνητικές παραδόσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συνθέτει μουσική και γράφει στίχους.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Έχει τραγουδήσει σε μουσικά σύνολα με ρεπερτόριο μουσικής του κόσμου αλλά και παλιάς μουσικής σε όλη την Ευρώπη, σε σκηνές όπως: Theatre du Chatelet, Unesco, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών κ.ά.
Ο δίσκος της με το μουσικό σχήμα Trio Tzane είχε εξαιρετικές κριτικές από το γαλλικό και διεθνή Τύπο.
Η Ουρανία Λαμπροπούλου μελέτησε το σαντούρι δίπλα στον μεγάλο δεξιοτέχνη Τάσο Διακογιώργη κι έχει σπουδάσει πιάνο και μουσικολογία.
Η Σοφία Ευκλείδου σπούδασε τσέλο στη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία και την Αγγλία και έχει παίξει στην Ελλάδα σε ορχήστρες όπως η Καμεράτα, αλλά και πλάι σε γνωστούς έλληνες μουσικούς.
Ο Kengo Saito είναι ειδικευμένος στο σιτάρ και συνθέτει οργανική μουσική, ενώ ο Guillaume Barraud μελέτησε την κλασική μουσική της βόρειας Ινδίας δίπλα σ’ έναν θρύλο του είδους, τον Hariprasad Chaurasia.