Άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του το Trii Art Hub (στο ιστορικό κτήριο της Δράκου 9) φιλοξενώντας για ένα μήνα τους AthenSYN που σε συνεργασία με την Αυτόνομη Ακαδημία και την Μπιενάλε της Αθήνας, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση Universitas με θέμα την μετανάστευση και τη μάθηση.
Παρουσιάζονται έργα των Σεμπάστιαν Μπέισε Σέφερ, Βίλμας Ανδριώτη, Γκουρντούν Μπάρενμπροκ, Μανάφ Χαλμπούνι, Τόμας Κίλπερ, Σουζάν Βίντερλινγκ, Γεωργίας Κοτρέτσος, Τζούλια Στράους, Δημήτρη Τζαμουράνη, Διονύση Χριστοφιλογιάννη και Λίβαα Γιαζίι, βασισμένα σε μια σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε επιμέλεια της Κάτια Ερχαρντ.
«Είναι ένα μέσο για να γίνουν γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό, με έμφαση στη Γερμανία. Στόχος είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας για την ανάπτυξη μία νέας κοινής γνώσης, ένα νέο παράδειγμα για οριζόντιο μετάδοση της γνώσης για λιγότερο προνομιούχους. Ένα όραμα για μία Ευρώπη αξιών, με παιδεία και δημιουργία, συστατικά που αποτελούν σπόρους Ειρήνης. Βιώματα ανάμεσα σε χώρες που δέχονται και χώρες από τις οποίες έρχονται πρόσφυγες», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κάτια Ερχαντ.
Τα έργα της έκθεσης Universitas καλύπτουν όλο το φάσμα των εικαστικών μέσων από φίλμ, βίντεο, κείμενο, φωτογραφία, ζωγραφική, εγκατάσταση και αντικείμενο.
Η Γεωργία Κορτέτσος, παρουσίασε 13 μπρούτζινες μπανάνες τοποθετημένες στο ξύλινο πάτωμα του νεοκλασικού κτηρίου, εξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το έργο ονομάζεται «ένα ηχηρό ατύχημα». Μία έμπνευση, ένα έργο που ξεκίνησε από τα Εξάρχεια και προσπαθεί να προσεγγίσει την πορεία των προσφύγων. Σε κάθε βήμα τους και ένα ναρκοπέδιο. Πέφτουν, σηκώνονται, συνεχίζουν. Επιλέγω για τα έργα μου αυτοσαρκασμό, χιούμορ και γι αυτό επέλεξα τις μπανανόφλουδες. Κάτι που όλοι μπορούμε να πατήσουμε στο δρόμο μας και να γλιστρήσουμε. Όμως δεν ήθελα να φαίνονται σκουπίδια και γι αυτό επέλεξα μπρούτζο, 13 μπανάνες μπρούτζινες. Σίγουρα πιο πολύτιμο».
Η έκθεση στο Trii Art Hub, που επιμελείται ο Σωτήρης Μπατσετζής, σηματοδοτεί μια προσπάθεια συζήτησης σχετικά με την κοινή μάθηση στη σημερινή Ευρώπη, έχοντας στραμμένο το βλέμμα προς το κοινό μέλλον.
«Η ομάδα Trii Art Hub δημιουργήθηκε από εικαστικούς, με στόχο να βρει μηχανισμούς στήριξης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών», τόνισε Αντώνης Μάρος, εικαστικός και ηθοποιός , ιδρυτικό μέλος της ομάδας Trii. « Η ομάδα δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης, με κύριο στόχο την δημιουργία ενός δικτύου μέσω του οποίου θα προβάλλονται, θα στηρίζονται και θα προωθούνται νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί στην πολιτισμική σκηνή. Τα ζωτικά σημεία του σχεδίου είναι δύο : καταρχήν η στέγη στο ιστορικό κτήριο της οδού Δράκου 9, που αποτελεί σημείο αναφοράς στο Κουκάκι και απέναντι από το Ε.Μ.Σ.Τ. Εκεί έχει δημιουργηθεί ο εκθεσιακός Χώρος Trii Art Hub που ταυτόχρονα αποτελεί τόπο συνάντησης, εργασίας, αλληλεπίδρασης και συνδημιουργίας των καλλιτεχνών. Δίνοντας την δυνατότητα για καλλιτεχνικές δράσεις, εικαστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις. Και το δεύτερο είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, όπου όλοι, θα έχουν την ευκαιρία για παρατηρήσεις, παρεμβάσεις, παρουσιάσεις δίνοντας την ευκαιρία αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων. Επίσης ένας χώρος που εικαστικοί, καλλιτέχνες, χορογράφοι, ηθοποιοί, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους».