Πόσες φορές δεν ακύρωσες την επιθυμία σου για ψάρι επειδή σκέφτηκες «ποιος το καθαρίζει, ποιος το ψήνει και ποιος ανέχεται την μυρωδιά του»; Πίστεψέ με δεν είμαστε λίγοι αυτοί που κατατάσσουμε το ψάρι ανάμεσα στα πιο μπελαλίδικα φαγητά και εξαιτίας αυτών και μόνο των «δυσκολιών» που μας φαίνονται βουνό, κάνουμε πίσω και χάνουμε την ευκαιρία να φάμε ένα ολόφρεσκο και θρεπτικό ψάρι. Γιατί κακά τα ψέματα, πρόκειται για μία από τις πολυτιμότερες τροφές που μπορεί να προσλάβει ο ανθρώπινος οργανισμός, η οποία μάλιστα συστήνεται δύο φορές στην εβδομαδιαία διατροφή μας. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Η διαδικασία και μόνο, λοιπόν, είναι αρκετά «κουραστική» για να μας κάνει να μην το συμπεριλαμβάνουμε στο διατροφολόγιό μας τόσο εύκολα. Όλα αυτά, ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια (τουλάχιστον για την Αθήνα) αποτελούν παρελθόν καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους ψαράδικα τα οποία σου ψήνουν το ψάρι κατόπιν παραγγελίας για το σπίτι ή την δουλειά. photo2 Φυσικά έχουν γίνει trend και αναρωτιέμαι αν πλέον κάθεται κανείς να ψήνει μόνος του το ψαράκι του! Συναντήσαμε τον  κύριο Ιουλιανό Ηλιάδη, ιδιοκτήτη του Fish Point στο Παγκράτι, ιχθυοπαντοπωλείου, που μάλιστα συνδυάζει και εστιατόριο και sushi bar. Με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του εμπορίου και της παραγωγής ψαριών μας εξηγεί πως πρόκειται για μία πολύ συμφέρουσα επιλογή. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χωρίς να μπεις σε όλη την διαδικασία για το ψήσιμό του στο σπίτι με ό,τι αυτή συνεπάγεται -καθάρισμα, μυρωδιές- έχεις ένα έτοιμο και σωστά ψημένο οικονομικό γεύμα, αν σκεφτείτε ότι η επιπλέον χρέωση για το ψήσιμο ισοσταθμίζεται με το ρεύμα που θα καίγατε για να το ψήσετε μόνοι σας». Έτσι, όπως συμπληρώνει «βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Και αυτός που πουλάει και αυτός που αγοράζει». photo1 Με την καθημερινή κατανάλωση να ξεπερνά τις 20 (!) παραγγελίες (χωρίς να υπάρχει στην συγκεκριμένη επιχείρηση ακόμα δυνατότητα delivery) και την σαββατιάτικη να αυξάνεται στις 60, η «τάση» του έτοιμου ψημένου ψαριού για το σπίτι, αποτελεί για κάποιους, απ’ ό,τι φαίνεται εβδομαδιαία συνήθεια. Η τιμή της υπηρεσίας κοστολογείται με το κιλό «στο Fish Point χρεώνουμε €2,70 την υπηρεσία του ψησίματος», ενώ η διαδικασία όπως μας την εξηγεί ο κύριος Ηλιάδης είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι «ένα τηλεφώνημα, περίπου μισή ώρα πριν την επιθυμητή ώρα της παραλαβής». Οι παραγγελίες μπαίνουν σε ειδική συσκευασία για να διατηρείται η θερμοκρασία του ψαριού, ενώ επιλογές όπως βραστά λαχανικά ή πατάτες διατίθενται και ως συνοδευτικά. Τα ψάρια που φεύγουν περισσότερο και συχνότερα είναι συνήθως «τα πιο κλασικά, όπως τσιπούρα, λαβράκι ή φαγκρί ιχθυοτροφείου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν γαύρο, σαρδέλα και μπαρμπούνια, παλαμίδες, μυλοκόπι, σολομό, αναλόγως πάντα με την εποχή». Όσο για τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνε; “λάδι, αλάτι και θυμάρι, και ό,τι άλλο ζητήσει ο πελάτης. Και συνεχίζει: Το ψάρι πρέπει να τρώγεται όπως ακριβώς το θέλεις. Είναι αποκλειστικά θέμα προσωπικού γούστου το πώς θα το καταναλώσει ο καθένας. Το ότι πρέπει να τρώγεται σκέτο είναι υπερβολές”. Ο κύριος Ηλιάδης και το Fish Point, ωστόσο, έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα την φιλοσοφία του ψαράδικου που σου ψήνει το ψάρι για το σπίτι, καθώς δίπλα ακριβώς από το ιχθυοπωλείο λειτουργεί εστιατόριο όπου μπορείτε να απολαύσετε το ψάρι της επιλογής σας. Είναι η μοναδική επιχείρηση που το έχει κάνει αυτό πράξη προς το παρόν τουλάχιστον. Στα συν, το παντοπωλείο που λειτουργεί στο χώρο όπου θα βρειες μια μεγάλη γκάμα επιλεγμένων προϊόντων σχετικών με το ψάρι. Δες παρακάτω ποια ψαράδικα σου ψήνουν το ψάρι για το σπίτι ή το γραφείο:

Κέντρο

Fish Point

Σε κεντρικό σημείο του Παγκρατίου, λίγα βήματα από την Πλατεία Πλαστήρα, το Fish Point δημιουργήθηκε για να σας κάνει ειδικούς στο ψάρι. Πρωτότυπο και έξυπνο concept, καθώς στους χώρους του λειτουργούν ιχθυοπαντοπωλείο (όπως το αποκαλεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Ιουλιανός Ηλιάδης), εστιατόριο και sushi bar. Σε καθημερινή βάση και πάντα ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες καταφθάνουν στο ιχθυοπωλείο ολόφρεσκα ψάρια από την Αίγινα και την Κάλυμνο (ως επί το πλείστον), την Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτά, είτε μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι είτε να τα παραγγείλετε για να γευματίσετε/ δειπνήσετε στο χώρο του εστιατορίου, ακόμη και για να τα πάρετε έτοιμα ψημένα take away για το γραφείο (χρέωση υπηρεσίας €2,70/ κιλό). Το εστιατόριο, επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μενού τόσο για lunch break όσο και για δείπνο. Πολύ σύντομα θα διατίθεται και υπηρεσία διανομής σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Πληροφορίες Ωράριο λειτουργίας: Ιχθυοπαντοπωλείο: Τρίτη, Σάββατο: 07.00-00.00, Κυριακή- Δευτέρα: 07.00-18.00, εστιατόριο: Τρίτη- Κυριακή: 13.00-00.00, Κυριακή- Δευτέρα: 13.00-18.00 Αρχιμήδους 8, Παγκράτι, τηλ. 210 7565321, www.fishpoint.gr, fb page: Fish Point

Βόρεια Προάστια

Θάλασσα

Η μεγαλύτερη αλυσίδα ψαράδικων στην Αττική, με καταστήματα σε διάφορες περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Γαλάτσι, Γλυφάδα κ.α. Ψήνει σε καθημερινή βάση την παραγγελία σας (και τις Κυριακές) και σας την ετοιμάζει για πακέτο ή την φέρνει στην πόρτα του σπιτιού σας, δωρεάν. Η υπηρεσία ψησίματος χρεώνεται €2/ κιλό. Στα συν το γεγονός ότι διαθέτει και πιάτα ημέρας με βάση τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται στο ψαράδικο. Πληροφορίες Λ. Βασ. Σοφίας 42 τηλ. 210 6140400, http://thalassafishgrill.gr

Νότια Προάστια

Θάλαττα

Ψάρια και θαλασσινά από Καλύμνιους ψαράδες που ψήνονται και τηγανίζονται με μεγάλη μαεστρία, με χρέωση €2,5/ κιλό. Το Θάλαττα βρίσκεται στον Άλιμο και προσφέρει τις υπηρεσίες του εφτά ημέρες την εβδομάδα. Αν το ψάρι της επιλογής σας ανήκει στη δύσκολη κατηγορία, τότε η παραγγελία πρέπει να γίνει μία ημέρα νωρίτερα. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό επιλέξτε ένα πιάτο ζεστής ψαρόσουπας (€5), βασισμένη σε κλασική, παραδοσιακή συνταγή. Πληροφορίες Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 07.00- 16.00, Σάββατο: 07.00- 17.00 & Κυριακή: 07.00- 15.00 Δωδεκανήσου 59, Άλιμος, τηλ. 210 9933687, www.fishgrill-thalatta.gr, fb page: Θάλαττα

Ψαράκι στη σχάρα

Βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο και προσφέρει ακριβώς αυτό που δηλώνει και η ονομασία του. Μικρά (σαρδέλες, γαύρος, μπακαλιαράκια κ.α.) και μεγάλα (φαγκρί, μυλοκόπι, τσιπούρες, σφυρίδα, λαβράκι κ.α.) ολόφρεσκα ψάρια από επαγγελματίες και πεπειραμένους ψαράδες, φρέσκα οστρακοειδή και θαλασσινά βρίσκονται στη διάθεσή σας. Για να τα παραλάβετε ψημένα η χρέωση είναι €2,48/ κιλό. Σε καθημερινή βάση θα βρείτε ψαρόσουπα μπουγιαμπέσα (€5,80/ μερίδα 650 γρ.) καθώς και διάφορες, μαγειρεμένες προτάσεις ημέρας με βάση το ψάρι ή τα θαλασσινά όπως γεμιστά με θαλασσινά, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, πένες με σολομό, γαλέος πλακί, σαρδέλες με σάλτσα κάπαρης κ.α. Πληροφορίες Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 07.30-16.30 Θεομήτορος 48, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9888000, http://fishgrill.gr