Το πούρο έχει αγαπηθεί από βασιλιάδες, επαναστάτες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το παρακάτω άρθρο είναι ένα μίνι σεμινάριο για όλους όσοι επιθυμούν να μπουν στον κόσμο του.
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια πολύ σύντομη αναφορά – ανάλυση για τους νεοεισελθόμενους στο «σπορ» του πούρου με πολύ συνοπτικές αλλά χρήσιμες οδηγίες-συμβουλές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον ορισμό του τι είναι πούρο. Πούρο είναι καπνός διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το σχήμα κυλινδρικού σωλήνα. Αποτελείται από το γέμισμα (filler), και το εξωτερικό περίβλημα, ((binder) που του δίνει το σχήμα. Εξωτερικά τοποθετείται ένα ακόμη φύλλο καπνού που του δίνει την ωραία αίσθηση και όψη καθώς και ένα μεγάλο μέρος της γεύσης του. Αυτό είναι το wrapper. Το πούρο αποτελείται από 100% καπνό χωρίς χαρτί, ή άλλα πρόσθετα και γι’ αυτό πολύ υποστηρίζουν ότι είναι πιο υγιεινό από το τσιγάρο. Επίσης πολύ λένε ότι περιέχει και λιγότερες ουσίες (πίσσα-νικοτίνη). Αυτά εξαρτώνται βέβαια και από την ποιότητα του πούρου.
Τ ι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει αξιοπρεπώς; Αυτά που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει είναι:
i. Ένας κόφτης για να κόβει την άκρη του πούρου στο μέρος που θα το βάλει στο στόμα ,
ii. Ένα μικρό υγραντήρα (humidor) για να διατηρεί τα πούρα και
iii. Ένα αναπτήρα πυρσό (torch) για να ανάβει τα πούρα του.
Ο κόφτης είναι απαραίτητος για το κόψιμο. Δεν ενδείκνυται να κόβουμε τα πούρα με τα δόντια αφού δεν υπάρχει περίπτωση να τα κόψουμε σωστά. Πως το κόβουμε το πούρο; Με τον κόφτη κόβουμε περίπου ένα έως δύο χιλιοστά τη μία άκρη του , στο σημείο που ο καπνός αρχίζει να παίρνει την «ευθεία». Κατατοπιστικό είναι το παρακάτω σχήμα. Στο σημείο που δείχνει το βελάκι είναι και το κατάλληλο σημείο για κόψιμο.
Ο υγραντήρας είναι απαραίτητος για να αποθηκεύουμε τα πούρα τα οποία αγοράσαμε και δεν θα καπνίσουμε άμεσα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ακριβό και μεγάλο υγραντήρα. Ένας μικρός στην αρχή για 25 έως 40 πούρα είναι αρκετός. Καλό είναι ο υγραντήρας να έχει μια επίστρωση κέδρου ή ορισμένα κομμάτια του να αποτελούνται από κέδρο. Το άρωμα του κέδρου «δένει» καλύτερα με τα πούρα και τα διατηρεί καλύτερα. Επίσης έχει την ιδιότητα να απορροφά την παραπάνω υγρασία. Ιδανικές συνθήκες για τα πούρα είναι 21 βαθμοί Κελσίου και 70% υγρασία. Την υγρασία μπορείτε να την πετύχετε με την αγορά ενός υγραντήρα όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Αν τα πούρα τα έχουμε στο σπίτι συνήθως έχουμε και την κατάλληλη θερμοκρασία αφού οι 21 βαθμοί Κελσίου είναι και η θερμοκρασία στην οποία αρέσκονται οι περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκονται.
Προς Θεού όχι τα πούρα στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία θα τα ξεράνει αφενός αλλά και αφετέρου στο ψυγείο τα πούρα θα «ρουφήξουν» μυρωδιές από τα φαγητά που πιθανότατα έχουμε μέσα εκεί (τυρί, ψάρι, αυγό, κρέας).
Ο αναπτήρας δάδας ή πυρσός χρησιμεύει για το άναμμα. Βέβαια το τέλειο είναι με σπίρτα κέδρου, αλλά επειδή είναι δυσεύρετα και ακριβά η αμέσως επόμενη λύση είναι ο αναπτήρας πυρσός. Με τον αναπτήρα αυτόν θα θερμάνουμε την άκρη του πούρου χωρίς να ρουφάμε. Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει θα ανάψει το πούρο και μετά όταν θα απομακρύνουμε την φλόγα δεν έχουμε παρά απλώς να ρουφήξουμε. Εδώ η φιλοσοφία είναι ότι προσπαθούμε να μην επηρεάσουμε το πούρο με άλλες μυρουδιές από γκάζι κτλ. Η μυρουδιά από τον αναπτήρα πυρσό πάει μόνο μέχρι την άκρη του πούρου και δεν μπαίνει στο εσωτερικό του αφού δεν ρουφάμε την ώρα του ανάμματος. Βέβαια άναμμα με ZIPPO είναι απαράδεκτο για το πούρο. Οι ειδήμονες λένε ότι τραβάμε περίπου μία ρουφηξιά το λεπτό. Θα συμφωνήσω με αυτό, αν και δεν είναι πάντα εφικτό. Γενικά προσέχουμε το πούρο να μην θερμανθεί πάρα πολύ. Όταν θερμανθεί πάρα πολύ το πούρο σχηματίζει και μεγάλη «καύτρα». Τότε είναι σκόπιμο να το αφήσουμε λίγο πριν την επόμενη ρουφηξιά. Αν το πούρο ανάψει περισσότερο από την μία άκρη τότε την λιγότερο καμένη πλευρά την στρέφουμε προς τα κάτω για να ανάψει πιο ομοιόμορφα το πούρο. Στο τέλος το αφήνουμε στο τασάκι να σβήσει μόνο του και δεν το στραγγαλίζουμε. Πολλοί με ρωτάνε πώς να αρχίσω; Να πάω στο περίπτερο και να αγοράσω πούρα; Όχι βέβαια. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε. Οι συνθήκες αποθήκευσης στα περίπτερα είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και αν έχουν υγραντήρα για την υγρασία, η θερμοκρασία που θα έχουν τα πούρα είναι αυτή του περιβάλλοντος και όχι αυτή που προανέφερα στους 21 βαθμούς δηλαδή. Αφ’ ετέρου τα πούρα του περιπτέρου είναι ακριβά για αυτό που προσφέρουν. Γιατί να δώσει κάποιος δύο Ευρώ για ένα βιομηχανοποιημένο πούρο από το περίπτερο και να μην αγοράσει μια 25άδα χειροποίητα πούρα που ξεκινούν από τα 40 Ευρώ (για την 25άδα).
Πηγή: cigars.gr